Shutterstock

Nieuws Stikstof

Excuses Van den Oever met oproep aan stoppers

15 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 23 reacties

Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force, heeft excuses gemaakt voor zijn uitlatingen in zijn paasbrief van afgelopen maandag. Daarin noemde hij stoppende boeren die stikstofrechten verkopen aan partijen buiten de agrarische sector 'Judassen en zwakke schakels'. Hij roept stoppers nu op de stikstofrechten vooral bij collega's aan te bieden.

Dit schrijft Van den Oever in een nieuwe brief die vandaag (woensdag) is gepubliceerd. Daarin geeft hij aan te beseffen dat zijn woorden bij veel mensen "erg hard en ongepast zijn overgekomen en hen hebben gekwetst. Dat was niet mijn bedoeling en daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan. Dat had ik anders moeten doen en anders moeten formuleren. Ieders omstandigheid is anders en daardoor zijn of haar keuzes. Stoppers mogen natuurlijk een faire prijs voor hun bedrijven en hun rechten ontvangen. Dit gunnen we onze collega's van harte na een leven lang hard werken."

Stikstofrechten binnen de sector
De FDF-voorman licht daarbij toe zich grote zorgen te maken als de agrarische sector niet wordt beschermd tegen "33.000 bedrijven van buiten de landbouw die zich op de toekomstige stikstofmarkt gaan begeven." De boerenbeweging wil voorkomen dat stikstofrechten uit de agrarische sector wegvloeien. FDF bekijkt of dit juridisch te stoppen valt, maar vreest dat dit een lange, trage procedure wordt. Van den Oever roept alle partijen in de sector, zoals de aanleverende en verwerkende industrie en de banken na te denken hoe stikstofrechten binnen de sector kunnen blijven.

Van den Oever doet in zijn nieuwe brief nu juist een beroep op de stoppende boer, door zijn stikstofrechten vooral te verkopen aan een agrarische ondernemer die zijn bedrijf wil uitbreiden. "De stikstof blijft dan in de sector en je collega is geholpen." Als er een verschil in prijs is, kan ook worden gewerkt met gespreide betalingen oppert hij. "Dan verdeel je de inkomsten over meerdere jaren, zodat je in een lagere schijf valt qua belastingen."

Waardedaling grond
Daarbij moeten verkopers van stikstofrechten zonder grond ook rekening houden met een waardedaling van de agrarische grond, benadrikt Van den Oever. "Als de stikstofrechten de sector uitvloeien, wordt je grond minder waard. Misschien zo goed als onverkoopbaar, want wat moet je collega met deze grond zonder dat hij daardoor kan uitbreiden?" Hij vermoedt dat de winst die een verkoper denkt te halen op de rechten, hoogstwaarschijnlijk teniet wordt gedaan door een dalende grondprijs. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
Allee 15 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886716/excuses-van-den-oever-met-oproep-aan-stoppers]Excuses Van den Oever met oproep aan stoppers[/url]
Paniek voetbal...….op naar 100% zelfvoorzieningsgraad. Die tijd van opschalen is voorbij...….
schoenmakers1 15 April 2020
de paniek gaat nog komen als men voelt wat men heeft gedaan
boertje 15 April 2020
Mark zal het goed bedoelen natuurlijk maar kan het beter door anderen laten verwoorden want dit is de zoveelste uitglijder die hij maakt door de manier waarop hij het zegt.
waardedaling van grond zonder stikstof is volgens mij grote nonsens
vraag naar grond blijft ongekend hoog in Nederland en dat komt niet door de boeren
wat nou wat nou? 15 April 2020
Daarin geeft hij aan te beseffen dat zijn woorden bij veel mensen "erg hard en ongepast zijn overgekomen. welnee, wat mij betreft. Niet hard en ongepast maar gewoon niet serieus te nemen. En een pleidooi om alleen binnen de sector te verkopen? Het lijkt me zinvoller andersom: vooral verkopen buiten de sector. Met name voor de veehouderij. Als er krimp komt in de veehouderij dalen de mestafzetkosten al ras naar nul.
Ik zeg dat niet uit eigenbelang (als akkerbouwer). Dan zou ik zeggen: vol gas doorgaan mannen en trek je niks aan van wie dan ook.
Henk 15 April 2020
snel afscheid nemen van Mark van den Oever, ongecontroleerd projectiel. Schiet op van alles maar raakt niets.
Jb 15 April 2020
Iets te grof verwoord maar hij heeft wel een punt
Student 15 April 2020
Misschien eerst nadenken en dan iets in het openbaar communiceren. Dit is niet de eerste keer en het brengt meer schade dan het oplevert.

Daarnaast blijft de grond zijn waarde zeker houden in Nederland omdat de waarde niet bepaald is door de potentiële opbrengst maar door de vraag (en die komt niet alleen uit de landbouw). Daarnaast zal grondgebonden veehouderij de nieuwe norm gaan worden dus dat betekent per definitie uitbreiden in grond zonder uit te breiden in vee.
Hazepad 16 April 2020
Onbegrijpelijk hoe deze jongeman zijn denkwijze is. De oppergod van FDF? Collega's kwetsen, zijn mede bestuursleden te kakken zetten met zijn regelrechte domme en kwetsende uitspraken. Na de eerste keer zou je denken dat hij er wel van geleerd heeft, maar nee, hup, weer zo'n achterlijk bericht de media in!
Als hij maar enige kennis van zaken heeft, zou hij weten dat bijna geen enkele collega zomaar grond kan kopen van de ( helaas) vele stoppers.
Of gaat de FDF een bijdrage doen bij een mindere verkoop prijs?
Echt, laat hem fijn stickers plakken, of enveloppen dicht likken, maar nooit zijn mond meer open doen. En weg met die titel " voorzitter", er zijn mensen binnen het FDF die het échte werk doen, en deze titel veel meer verdienen! ( En dan vooral zijn uitspraken weer vlak strijken. Wat deze mensen aan goodwill opbouwen, breekt " meneer de voorzitter" gewoon weer af!)
Steun aan goede zaken zoals FDF? Graag! Maar niet als dit moet om omhoog gevallen ego'tjes te voeden!
Joep 16 April 2020
Zeer ongezonde sector geworden blijkt wel.
tijdbom 16 April 2020
En toch zit er een kern van waarheid in,maar we zien het liever niet.
pater 16 April 2020
Mark laat weer eens zien wat hij is een rasechte varkensboer die alleen aan zich zelf denken Dankzij deze sector hebben we een veel te streng mestbeleid omdat ze zo genaamd innovatief zijn en weten hoe ze de wet goedkoop kunnen omzeilen en daar profiteren ook enkele melkveehouders en akkerbouwers van waar ze de mest dumpen .
Ik hoop dat iedereen hier doorheen prikt en Jeroen van Maanen een kans geven om de problemen mee op te lossen en laat Mark maar in zijn eigen vet gaar worden
V Hierden 16 April 2020
Jammer dat Mark steeds weer eerst iets roeptoetert, dan naar aanleiding van reacties en kritiek pas gaat nadenken en daarna met een soort van vaag excuus of afzwakking van woorden komt.. Beter zou hij eerst nadenken en nalezen wat hij getypt heeft en dan pas op ‘verzenden’ drukken.
Jan 16 April 2020
Arme Pater, verdiep je eerst eens. Mark heeft 1000 vleesvarkens, dat is een hobby van een uurtje daags. Wel 80 hectare grond of meer en handel. Het lijkt er meer op dat je om andere reden je gal wil spuwen. Laat de professionele varkenshouders maar lopen, zijn in mijn ogen ondernemers die jaarlijks een paar ton uit de BV opzij weten te zetten en niet enkel en alleen op grondbezit geilen.
schoenmakers1 16 April 2020
ik had het niet beter kunnen verwoorden Jan, als we Marc en zijn volgers niet hadden waren we al lang afgevoerd naar de ........, schijnbaar is er in Nederland geen vrijheid van meningsuiting meer voor mensen de het goed voor hebben met de maatschappij
regelbedenker 16 April 2020
misschien is deze dood wel veel erger?
Jos 16 April 2020
Varkensboer eruit, natuur erin
Tillo 16 April 2020
Minkukel, die MvdO, altijd anderen beledigen en vervolgens excuses. Hij is een lijder i.p.v. leider.
Pietje1 17 April 2020
Emoties zijn menselijk en dan kunnen er wel eens dingen gezegd worden waar mensen nadien spijt van hebben. Ik heb respect voor mensen die dat eerlijk toe kunnen geven en daar spijt voor betuigen.
Zandboer 18 April 2020
Hij heeft een punt we moeten zorgen dat de stikstof en landbouwgrond in handen van de landbouw blijft. Hier is pas ook een boerderij verkocht niet te koop gestaan maar wel aan de natuur verkocht. Boeren hadden daar geen kans....
Johan 18 April 2020
Pietje 1 heeft gelijk, waarom al die negatieve reacties. In Bijbelboek spreuken staatzoiets als, als je je fouten toeggeeft ben je wijs, als je dat niet doet ben je dwaas. Carola kan er wat van leren. CU minister
Jochem 21 April 2020
FDF, zijn dat die oproerkraaiers?
regelbedenker 21 April 2020
Nee Jochem, dat zijn strijders voor ieder weldenkend en werkend mens
Jochem 23 April 2020
Hahahahahahahaha, grapjas.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden