Shutterstock

Opinie Machiel Boons

Hoe maken we de uiensector transparant?

3 December 2018 - Boerenbusiness

Teeltseizoen 2018 is uitzonderlijk. Opbrengsten variëren van matig tot slecht en zelfs tot dramatisch. De prijzen mogen dan goed zijn, maar het aantal telers dat hiervan kan profiteren is laag. De verschillen in de opbrengsten, kwaliteit en grofte zijn enorm, wat ook terug te zien is in de prijzen.

Het is lastig om in te schatten hoeveel 1 partij uien waard is. De regionale beurzen geven met hun prijsrange richting aan de markt, maar telers zijn vooral geneigd om alleen naar de bovenkant van de notering te kijken. Je hoort telers dan ook zelden zeggen dat de notering €30 tot €35 is. In plaats daarvan spreken zij over een beursnotering van €35.

Oud nieuws
Toch is het belangrijk om naar de totale range te kijken; zeker in een jaar als deze zorgen kwaliteit, grofte, kleur en certificering voor verschillen. De invoering van de nieuwe notering voor fijne uien heeft voor meer duiding gezorgd, omdat dit het verschil in grofte inzichtelijk maakte. Echter, een prijsrange van €5 in 1 sortering is nog steeds breed. Bovendien lopen de noteringen achter. Telers kunnen transacties doorgeven, maar deze worden pas op een later tijdstip bekendgemaakt.

In de sector kan in 1 dag veel veranderen. Een transactie op maandag kan op donderdag al totaal niet meer relevant zijn. Vergelijk het met de krant: als je aan het einde van de dag de krant gaat lezen, is er alweer zoveel gebeurd dat het oud nieuws is geworden. De transactielijst van Holland Onion Association geeft meer duiding aan verkochte partijen, maar ook hierbij geldt dat de transactielijst op gezette tijden bekend wordt gemaakt.

Actuele prijzen
Hoe zorgen we ervoor dat telers op de hoogte blijven van actuele prijzen? Volgens mij moeten we gebruik gaan maken van (online) platformen. Toon realtime transacties op een platform, met omschrijving en foto’s. De telers kunnen vervolgens een inschatting maken van de partij en deze met overeenkomstige partijen vergelijken. Vooralsnog ken ik momenteel slechts 1 online platform die een dergelijke mogelijkheid biedt.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit artikel is een onderdeel uit de uienanalyse van 2018. De abonnees van Akkerbouw Pro en Uienmarkt hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden