Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Wat is beter voor het milieu: koeien of planten?

2 Maart 2021 - Boerenbusiness - 3 reacties

Wat is beter voor het milieu: koeien of planten? Volgens de media en de linkse politiek zijn dat de planten. Maar is dit wel zo?

De stikstofcrisis wordt voor een deel aan onze veestapel toegeschreven. Ik heb meerdere keren geprobeerd uit te leggen dat dit helemaal niet zo is. De stikstof die immers vrij komt, is natuurlijke stikstof. De stikstof uit onze natuurlijke kringloop: de koe stoot het uit, het komt in de lucht, de lucht laat het op de grond vallen, de plant neemt het op om vervolgens weer door de koe opgegeten te worden. Een volledig gesloten systeem.

Maar wat gaat er dan fout? Wanneer wij de planten sneller willen laten groeien, voegen wij meststoffen aan de plant toe. Deze meststoffen worden door de kunstmestindustrie gemaakt en komen dus extra in de natuurlijke kringloop. Dit zorgt voor vervuiling.

Alle mensen op aarde voeden
Als wij in staat zijn de planten goed te laten groeien zonder kunstmest, dan kan de landbouw helemaal niet vervuilen. Alleen wordt de opbrengst dan te laag om alle mensen op aarde te voeden. Nu moet de Nederlandse veehouder een deel van zijn mest afvoeren naar onze akkerbouwers.

Hadden wij nog meer koeien, dan hadden wij meer mest voor onze planten en had de akkerbouwer minder kunstmest van de industrie hoeven te kopen. Dit was een groot milieuvoordeel geweest. De veestapel zorgt dus juist voor een lagere milieubelasting in plaats van een hogere, zoals de politiek en de media ons willen doen geloven.

Missende schakel in kringloop
Bedenk wel, dat dit de schuld is van onszelf. De mens is de missende schakel in onze kringloop. Wij consumeren onbekommerd, zonder onze mineralen aan de boer terug te leveren. En dan op de koop toe ook nog de boeren de schuld geven dat zij de mineralen, die wij consumenten verspelen, weer moeten aanvullen met kunstmest.

Politiek Den Haag is vol van kringlooplandbouw. Laten wij eerst eens zorgen voor onze eigen kringloop. Laat Den Haag daar maar eens wat aan doen. Nee, het is veel gemakkelijker de boer de schuld te geven, want zo kun je zijn grond goedkoop in handen krijgen. Om vervolgens de boel nog meer te vervuilen.

Gehersenspoeld over landbouw
Wat worden wij verkeerd voorgelicht en constant door de media, natuurinstanties en politiek. Gehersenspoeld dat onze landbouw vervuilend is. Zelfs in de schoolboeken van de lagere school, wordt al geschreven dat onze veehouderij verkeerd is voor het milieu. Hoe kortzichtig en onverstandig zijn de mensen, die dit schrijven. Als ik boer was, had ik de schrijvers van deze lesboeken aangeklaagd voor valse beschuldigingen. De landbouw is nota bene de enige beroepsgroep, die wij mensen nodig hebben voor ons dagelijks eten.

Bij het stikstofoverleg met de overheid is nu een kritische boerenorganisatie opgestapt. Ik begrijp dit wel. Één van hun punten was opheldering van het zomaar toevoegen van stikstofgevoelige natuur door een paar ambtenaren, samen met natuurorganisaties. Onze minister van landbouw heeft hier geen verklaring voor en blijft er omheen draaien. Zij geeft de provincies de schuld en die zeggen op hun beurt: ook wij weten van niets.

Niemand neemt verantwoording
Niemand neemt de verantwoording voor het ongefundeerd bijplussen van allerlei stikstofgevoelige natuur. Een zeer bizarre situatie, maar het is mij wel duidelijk dat het hele stikstofdossier inmiddels een ongeloofwaardig verhaal is. Het is alleen maar ontstaan, doordat diverse natuurorganisaties allerlei in hun ogen stikstofgevoelige natuur hebben opgetekend op een kaart. En een paar ambtenaren hebben dit vervolgens zonder enig overleg aangewezen als stikstofgevoelig natuur.

Het gaat zelfs soms om gebieden van slechts 13 vierkante meter. Dus pas op, straks plussen zij uw tuin er ook bij en dan gaat de hele omgeving op slot. U kunt uw tuin ook niet meer verkopen, want de tuin is niets meer waard, alleen tegen een veel lagere waarde aanbieden aan de overheid. Dit gebeurt nu ook bij onze boeren.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
3 reacties
Reinier Gerrits 2 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10891231/wat-is-beter-voor-het-milieu-nbsp-koeien-of-planten]Wat is beter voor het milieu: koeien of planten?[/url]
dhr. Majoor vergeet dat 2/3e van alle stikstof die Nederland binnenkomt in de vorm van krachtvoer wordt geïmporteerd. Krachtvoer dat elders ook met kunstmest geproduceerd is.
Kortom, we kunnen niet voldoende wereldwijd produceren zonder kunstmest. Voordoen alsof NL geen kunstmest nodig heeft is onjuist, alleen importeren we het dan in de vorm van krachtvoer...
Abonnee
Kjol 2 Maart 2021
Hij is de zonnepanelen op landbouwgrond vergeten mee te nemen.
Abonnee
bijdehand 2 Maart 2021
Hoe denkt de heer Majoor waar de stikstof uit kunstmest vandaan komt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden