Shutterstock

Opinie Edin Mujagic

Coronavaccin wordt game changer, maar let op

16 November 2020 - Edin Mujagic

Vliegen. Op vakantie gaan. Uit eten. Feest organiseren thuis. Al die dingen die begin dit jaar zo vanzelfsprekend waren, zijn dat al ruim een half jaar níet. Voor het eerst in die lange tijd is er reden om te verwachten dat al die dingen in de nabije toekomst weer mogelijk worden. 

Met het bericht dat er een vaccin gevonden is tegen corona, is er voor het eerst in een lange tijd reden genoeg erop te kunnen vertrouwen dat die vermaledijde cyclus van 'aantal coronabesmettingen neemt af, economie gaat open, aantal coronabesmettingen neemt toe, economie gaat dicht' wordt doorbroken. Met het vaccin gaat de deur voor houdbaar economisch herstel open en kunnen we gaan nadenken hoe de post-corona economie eruit ziet. Lockdown kan weer uit het dagelijkse vocabulaire. 

Niet van een leien dakje
Dat nieuws kunnen we dan ook gerust een game changer noemen, het is de doorbraak waar we met zijn allen al ruim een half jaar naar smachten. Maar let op! Dat betekent niet dat vanaf nu alles van een leien dakje gaat. Hoe dicht bij we bij een vaccin zijn, dat proces verkeert nog steeds in de experimentele fase. Wel dichter bij de afsluiting van die fase, maar nog wel erin. Dat betekent dat een tegenslagje hier of daar mogelijk blijft. 

En het duurt daarna ook even voordat het vaccin niet alleen kan worden gedistribueerd, maar ook op grote schaal kan worden toegediend aan de bevolking. Enkele zieke gevallen nadat ze het vaccin hebben gekregen en het optimisme kan een knauw krijgen. 

Het zekere voor het onzekere
Maar ook met al die mogelijke risico's en mitsen en maren geldt dat, als we alles bij elkaar optellen, we voor het eerst in een lange tijd voldoende reden hebben optimistischer te zijn over houdbaar economisch herstel. Dit zeker omdat ook door de komst van een vaccin, het monetair beleid zeer ruim blijft en verder wordt verruimd. De centrale banken gaan namelijk het zekere voor het onzekere nemen. Zij lopen liever het risico te vroeg en te veel gas te geven dan te vroeg te remmen. 

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden