ECB

Opinie Edin Mujagić

Wat valt op aan de bestuursfoto's van de ECB?

25 Juni 2021

'Een foto zegt meer dan 1.000 woorden', is een oud gezegde. Daar moest ik aan denken toen ik onlangs in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung een foto aantrof van de laatste 'hutje op de hei'-sessie van het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar stonden ze allemaal lachend en keurig op. Maar dicht bij 1,5 meter afstand van elkaar.   

Tijdens hun uitje spraken de leden elkaar over het beleid en de doorlichting van de strategie van de bank. Zoals bekend, worden centrale bankiers doorgaans verdeeld in 2 groepen: de haviken en de duiven. De eerste groep bestaat uit centrale bankiers die wat strenger in de leer zijn dan de duiven, die altijd en overal voldoende reden zien om de rente te verlagen respectievelijk laag te houden. 

Binnen de ECB staan vooral de Nederlander Klaas Knot en de Duitser Jens Weidmann te boek als haviken, met president Christine Lagarde en de tweede man van de bank, Luis de Guindos, als voornaamste duiven. Omdat ze president en vicepresident zijn, staan zij natuurlijk vooraan in het midden. Klaas Knot staat helemaal achterin en Jens Weidmann is zo ver links te vinden dat hij nog met in de foto past.

Lengte mede bepalend
Toeval of niet zijn de haviken dus op de randen van de foto te vinden (met de Oostenrijkse centrale bankier, eveneens een havik, rechts achterin). 'Dat Knot helemaal achterin staat, komt natuurlijk door zijn lengte. Lange mensen staan nou eenmaal niet voorop', hoor ik je al denken. Eens, daar dacht ik ook aan. Verklaart het wegwerken van Weidmann naar de rand niet, maar goed.  

Vandaar dat ik ook naar 2 andere foto's van het bestuur ben gaan kijken. De eerste is de officiële foto die op de website van de bank te vinden is (zie foto boven). Ook daarop is Knot helemaal achteraan te vinden samen met de aanmerkelijk kleine(re) Weidmann. De topman van de Spaanse centrale bank, met een Knotachtige lengte, staat pontificaal op de eerste rij (en blokkeert zo net niet de kleine Yves Mersch uit Luxemburg, ook een havik, die inmiddels met pensioen is).  

Achter in de zaal
De tweede foto die ik heb opgetrommeld, is er eentje tijdens het eerste hutje-op-de-hei-sessie nadat Lagarde ECB-president werd. Alle bestuursleden zitten achter één grote tafel in een kasteel in de bergen vlak bij Frankfurt. Knot, Mersch én Weidman zijn op de foto helemaal voorin te zien! Je denkt dus: 'zie je wel'. Maar dan kijk ik iets beter naar de foto. Knot, Mersch en Weidmann staan helemáál niet vooraan in de foto, ze staan juist wéér helemaal achterin.

De foto is namelijk genomen vanaf de achterkant van de ruimte. De grote openslaande toegangsdeuren helemaal achterin op de foto verraden dat. Wie zit het dichtst bij die deur? Lagarde, met de Spaanse centrale bankier naast haar. Knot en Mersch konden niet verder weg zijn dan ze zijn op de foto.  

Prijsstabiliteit verder rekken
Heb ik trouwens al gezegd dat het bestuur tijdens de laatste heisessie naar verluidt heeft besloten de definitie van prijsstabiliteit verder op te rekken, – iets waar een havik tegen is. Zelfs zo ver dat de officiële rente op 0% houden nog zo lang kan duren, dat ik niet met zekerheid durf te zeggen wat er eerder komt: het WK in Noord-Amerika in 2026 of de eerste renteverhoging van de ECB? Die foto's van de ECB zeggen mij wel meer dan 1.000 woorden.  

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

BB TV Edin Mujagic

Ondernemers gaan pijn slow motion-inflatie voelen

BB TV Rente met Edin Mujagic

'Rente loopt verder op, zeker in recessiejaar 2023'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox