Shutterstock

Opinie Edin Mujagic

Sparen: een gegarandeerd verlieslatende activiteit

30 Juni 2022 - Edin Mujagic

Ik was laatst aan het opruimen. Daarbij kwam ik een doos tegen met enkele zaken waarvan ik al lang vergeten was dat ik die nog had. Het waren wat spullen die ik dertig jaar geleden had gekregen, toen ik naar Nederland kwam.

Het was leuk aan de hand van die voorwerpen terug te gaan in de tijd, naar het prachtige dorpje Zwartemeer in gemeente Emmen. Een trip down the memory lane door het opruimen, wie had dat gedacht.

Er zaten wat dingen van mijn eerste basketbalclub tussen, een pen uit Bosnië - een van de weinige spullen die ik uit mijn leven voor de oorlog nog heb - en nog wat voor mij van onschatbare waarde zijnde snuisterijen. Er zat ook een van de wellicht meest nutteloze producten anno 2022 in.

Ik hield dat ding in mijn handen en wist precies wanneer ik het had gekregen. Het logo van het bedrijf dat erop prijkt, is lang geleden verdwenen, het bedrijf zelf niet. Het kleine blauwe voorwerp zelf stond voor lang vervlogen tijden en tijden die, mijns inziens, niet snel zullen terugkeren.

Kortom, het is een relikwie wat ik in mijn handen had. Ik moest ook ineens denken aan meerdere soortgelijke voorwerpen die ik had achtergelaten in Bosnië. Eentje had de vorm van een windmolen. Dat vond ik prachtig, niet wetend dat ik niet veel later windmolens in het echt zou aanschouwen. 

Waar ik het over heb? Een spaarpot!

Dat moet een van de meest nutteloze producten zijn ondertussen, met de spaarrente op 0% en een inflatie van om en nabij 10%. Ook wanneer straks de inflatie halveert, zal sparen een gegarandeerd verlieslatende activiteit blijven. Dat blijkt net zo lang het geval totdat de spaarrente boven de inflatie uitkomt (we vergeten even de vermogensrendementheffing voor het gemak). En dat zou nog zomaar jaren op zich kunnen laten wachten.

Vorige week zei een bestuurslid van de Amerikaanse centrale bank dat het nog jaren zal duren vooraleer de geldontwaarding in de VS terugkeert naar 2% per jaar. En dat in de wetenschap dat die centrale bank de rente relatief hard aan het opkrikken is. Onze centrale bank zal pas in september ergens de rente naar 0% brengen en nog voordat het zo ver is, haast ze zich te zeggen dat elke stap daarna klein zal zijn en ze wel drie keer na zal denken voordat de bank die stap zet. Dus aan onze kant van de oceaan zou het zomaar nog langer kunnen duren. Nee, elk muntje dat je in een spaarpot gooit, nu en straks, is gedoemd redelijk snel behoorlijk wat waarde te verliezen.

Wat ooit een spaarpot en de bijbehorende spaarrekening, bijvoorbeeld voor je kinderen, was, dat is tegenwoordig een beleggingsfonds of een beleggingsportefeuille. Beleggen behelst nog steeds een kans op winst en een kans op verlies, met de aantekening dat hoe langer verder de beleggingshorizon – en voor je kinderen is die ver – des te kleiner de kans op een verlies is. Sparen daarentegen staat garant voor een verlies, met als enige onbekende factor hoe groot dat verlies precies zal zijn. Als ik de plannen van de centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) voor de komende tijd aanschouw en als ik naar hun denken en modus operandi kijk, dan besluipt mij heel sterk het gevoel dat dat nog heel lang zo zal blijven.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Podcast Valuta met Joost Derks

Politiek en rente maken financiële markten grilliger

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden