Blog: Henk Flipsen

Klimaatakkoord biedt kansen voor veehouders

28 Juni 2017 - Henk Flipsen - 1 reactie

Sinds Trump heeft aangekondigd uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, lijkt de rest van de wereld nog veel vastberadener werk te maken van de klimaatafspraken die in december 2015 in Parijs zijn gemaakt. Welke kansen biedt dit de veehouderij?

Ook is het opvallend dat in Nederland aan het begin van de formatieperiode niet alleen maatschappelijke organisaties en wetenschappers maar ook veel toonaangevende partijen uit het bedrijfsleven zich publiekelijk uitspraken voor een stevig klimaatbeleid. Centrale boodschap daarbij is dat een ambitieus klimaatbeleid grote kansen biedt voor een hoogontwikkelde economie als Nederland mits de overheid duidelijkheid verschaft over de te volgen koers voor de middellange en lange termijn.

Denken vanuit kansen
Zodra het gaat over de uitvoering van de klimaatafspraken voor de Nederlandse veehouderij, wordt er door diverse partijen ineens veel minder vanuit kansen gedacht. Het lijkt dan – als je sommige politic en ngo’s mag geloven – dat klimaatbeleid gelijk gesteld moet worden aan vermindering van de veestapel in Nederland en that’s it. Dat is echter een grove versimpeling die niet alleen grote economische schade kan veroorzaken maar ook qua impact op klimaat onverstandig is. 

  • In weinig andere landen is bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen per liter melk lager dan in Nederland met 13 gram methaan (1,24 kilo CO2-equivalent). In de rest van de wereld is de gemiddelde uitstoot bijna twee keer zo hoog met 2,4 kilo CO2-equivalent. Als we in Nederland de veestapel met meer dan 500.000 koeien inkrimpen zoals Milieudefensie recentelijk bepleitte op basis van een slecht ontvangen rapport van het Louis Bolk Instituut1, betekent dit dat de koeien dan ergens anders gehouden gaan worden. Het valt zeer te bezien of men men daar de relatief lage Nederlandse uitstoot van broeikasgassen per liter melk zal kunnen halen. 
  • Vanuit de topsector Agro&Food wordt aangegeven dat dit ook voor andere sectoren geldt: 1 hectare akkerbouw hier betekent 4 hectare elders. Voor tuinbouw betekent 1 hectare zelfs 10 hectare elders. In de veehouderij betekent elk dier minder in Nederland dat elders er 2 tot 3 meer worden gehouden. De Nederlandse agro & food productie is zo efficiënt dat die voor velen model staat voor te toekomstige voedselproductie. EU landbouwcommissaris Phil Hogan spreekt zich hier ook publiekelijk positief over uit. 

Efficieny in de keten
Het klimaatakkoord van Parijs biedt kansen voor de Nederlandse veehouderij. Onder andere door de grote efficiency in de keten, het enorme gebruik van coproducten uit de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie voor diervoeder, moderne stalsystemen en het gebruik van duurzame soja in diervoeders waarin Nederland absoluut koploper is, hebben Nederlands vlees, zuivel en eieren een relatief gunstige CO2 voetafdruk.

Wees transparant
Mijn oproep aan de gehele dierlijke keten is om volledig transparent te zijn over haar CO2-voetafdruk en vandaar uit te werken aan verdere verlaging. Dat die nodig is staat buiten kijf gezien de ambities van Parijs. Gelukkig zijn er nog veel mogelijkheden om de CO2-voetafdruk te verlagen, denk aan grootschalig gebruik van emissie-arm voer, productie van hernieuwbare energie, ontwikkeling van integrale duurzame stallen.

Bijdrage leveren
Als Nederlandse diervoederindustrie willen we graag onze bijdrage leveren aan het akkoord van Parijs. Zo werken we bijvoorbeeld hard aan het voortdurend verlagen van de milieuvoetafdruk van onze diervoedergrondstoffen, het verhogen van de voerefficiëntie, het jaarlijks zorgen voor verdergaande energiebesparing in onze mengvoerfabrieken en het ontwikkelen van nieuwe veevoerconcepten die uitstoot van broeikasgassen vermindert.

Henk Flipsen

Henk Flipsen is sinds 2007 de directeur en het boegbeeld van Nevedi. Hij is opgegroeid op het gesloten varkenshouderijbedrijf van zijn ouders en vervult ook meerdere bestuurlijke functies in de Agro&Foodketens. ? Foto: Nevedi
Reacties
1 reactie
info 28 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10875001/klimaatakkoord-biedt-kansen-voor-veehouders][/url]
Co2 en methaan reductie , de milieu organisaties hebben er nu de mond van vol . Voor 20 jaar terug waren ze helemaal gek van zure regen en elke boom die dood ging was veroorzaakt door deze zure regen nu 2017 hebben ze het er niet meer over omdat het toch anders is. Duizenden jaren geleden is er de ijstijd hier geweest kwam dat ook door CO2 of methaan toen waren er geen auto's en computers maar hadden we wel de ijstijd en lopen onze dierenactivisten nu dan nog in dierenvellen tegen de kou , nee ze hebben een auto een huis met alle moderne hulpmiddelen die de gewone mens ook heeft met het enige verschil ze staan wel aan de kant te schreeuwen dat de moderne producent van hun eten het niet goed doet
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden