De bevordering van de circulaire landbouw in Nederland heeft een fikse impuls gekregen door de publicatie van de landbouwvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Bij de totstandkoming daarvan was al duidelijk dat er gerekend kon worden op een breed draagvlak binnen de sector.
Door de vakkundige en sympathieke presentatie van de visie is dat draagvlak nog breder geworden en is het ook aanzienlijk dikker en robuuster geworden. Er is dus een grote kans dat de doelstelling in 2030 bereikt zal worden. Dat mag je ook wel verwachten, want transitie is technisch niet gecompliceerd en bedrijfseconomisch aantrekkelijk voor agrarisch ondernemers.
Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de kostprijzen omlaag gaan en de producten een unieke eigenschap krijgen. Die eigenschap is namelijk dat het een circulair geproduceerd product uit Nederland is. En Nederland is dan een koploper in de kringlooplandbouw.
Omzetten in acties
Hoe eerder de nota wordt omgezet in acties, hoe beter dat is voor de sector en de samenleving. Een aanzet daartoe vormt het symposium dat op 10 oktober wordt gehouden: 'Routekaart voor een circulaire landbouw'. Dit symposium wordt op de Dag van de Duurzaamheid gehouden en vertegenwoordigers van de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap zullen hun visie geven op de te volgen weg. In de plantaardige en dierlijke sector gaat het volgens het organisatiecomité van die dag vooral om versnelling van de volgende technische ontwikkelingen.
Circulariteit van de plantaardige productie is voor een groot deel een kwestie van het gebruik van circulaire meststoffen in plaats van kunstmest, een route die al in 1990 met succes is gevolgd. Sindsdien is het verbruik van kunstmest gehalveerd. Het maakt dat de sector anno 2018 beschikt over de infrastructuur en veel praktijkvoorbeelden die een versnelling van die ontwikkeling mogelijk maken.
De techniek komt neer op het emissiearm plaatsen van organische en anorganische plantenvoeding uit de circulaire economie in de wortelzone: op het juiste moment, met de juiste dosering en in de juiste vorm. Daar zijn we inmiddels goed in en het levert topopbrengsten. Daarbij is het aanbod van circulaire meststoffen kwalitatief en kwantitatief ruim voldoende.
Sluiten van kringlopen
Ook in de dierlijke productie zijn we goed op weg met het sluiten van de kringlopen, vooral door vervanging van krachtvoer door ruwvoer. Die lucratieve route wordt de laatste jaren door een groeiend aantal veehouders gekozen, zie bijvoorbeeld de statistieken van het project Vruchtbare Kringloop van LTO Noord.
Bij de bevordering van de circulariteit gaat het om vaart houden in ontwikkelingen die gaande zijn, dat onderkent het ministerie ook. Je mag gerust spreken van een winnend paard en dat behoeft, zoals het spreekwoord zegt, alleen maar de vrije teugel om de race te winnen. In de opvatting van de organisatie van het symposium betekent dat: "Ruim baan voor het vakmanschap van de agrarisch ondernemers in samenspraak met overheid en wetenschap."
De vaklui staan in de startblokken wat betreft verduurzaming. De acties, die op het symposium in Wageningen worden gepresenteerd, haken daarop in. Zo krijgt het symposium door de actualiteit plotseling het karakter van een kick-off bijeenkomst voor de transitie naar een circulaire landbouw. De sector doet wat ze belooft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879927/schouten-geeft-circulaire-landbouw-impuls][/url]
Ach vergeet Schouten toch, ze geeft de visie toch geen handen en voeten, allemaal loze woorden voor de Bühne. Het verdienmodel van de visie is in de echte wereld onbestaanbaar zonder grote politieke durf om hiervoor nieuwe wetgeving te introduceren waarin de boer gecompenseerd of betaald wordt en de consument fors meer kwijt is aan voedsel, in een sprookjesboek zou het niet misstaan.