Shutterstock

Opinie Joost Derks

De Lange Mars voor de Chinese renminbi

5 December 2018 - Joost Derks

De Amerikaanse president Donald Trump en Chinese leider Xi Jinping hebben afgesproken dat ze in de komende 90 dagen gaan proberen het handelsconflict op te lossen. Hoewel een echt akkoord nog ver weg is, vieren de financiële markten al feest.

Het nieuws dat er een wapenstilstand is in de handelsoorlog, lokte op de financiële markten een enthousiaste reactie uit. Europese beursindices openden maandag 3 december ruim 2% hoger. De cyclische bedrijven die afhankelijk zijn van internationale handel (zoals staalproducenten) zagen de koers nog veel meer stijgen.

Deze reactie roept de vergelijking op van fans die enthousiast het veld oprennen na het fluitsignaal. Het is een kwestie van tijd voordat de beleggers beseffen dat het fluitje het rustsignaal in plaats van eindsignaal was.

Diep ingraven
Trump en Jinping hebben op de G20-top in Argentinië afgesproken dat ze de komende 90 dagen geen nieuwe handelsmaatregelen doorvoeren. Op zich is dat een meevaller, gezien beide partijen zich in de aanloop naar de bijeenkomst steeds dieper leken in te graven.

Als onderdeel van de overeenkomst gaan de Verenigde Staten (VS) het importtarief op zo'n $200 miljard aan Chinese goederen per 1 januari niet verhogen van 10% naar 25%. Anderzijds heeft China toegezegd een flinke hoeveelheid Amerikaanse landbouw-, industrie- en overige producten te kopen.

90… 89… 88…
Er zijn 2 redenen om niet al te enthousiast te worden over het akkoord. In de eerste plaats is dat de korte periode waarin beide kampen tot een overeenkomst moeten komen. Voor Trump is de strijd meer gericht op het beschermen van de technologische voorsprong van de VS, dan op het dichten van het tekort met de lopende rekening met China. Voor Jinping is technologische vooruitgang juist het speerpunt van zijn economische groeiplannen.

Met het oog op de onderbrekingen voor de feestdagen (Kerst en Chinees Nieuwjaar) is het nog maar de vraag of de partijen er in de beperkte tijd uitkomen. Een tweede risico is dat de wapenstilstand omgeven is door vaagheden. China heeft bijvoorbeeld niet gezegd voor welk bedrag het Amerikaanse artikelen gaat kopen. Het gevolg van het ontbreken van harde afspraken is dat 1 felle tweet van Trump het handelsconflict weer op scherp kan zetten.

Lange Mars voor renminbi
De koersschommelingen van de Chinese renminbi onderstrepen dat er nog heel wat moet gebeuren voordat het handelsconflict is opgelost. De munt schoot met ruim 1% omhoog ten opzichte van de dollar. Dat was de grootste stijging sinds februari 2016.

Anderzijds is de koersschade, die sinds de handelsoorlog oplaaide, pas na een koersstijging van nog eens 10% uitgewist. De Chinese renminbi heeft dus nog een lange mars te gaan. Maar daar weten ze in China alles van.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox