Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zo schopt de Fed Wall Street onderuit

22 December 2018 - Joost Derks

De aandelen- en valutahandelaren hebben meer oog voor wat de Amerikaanse centrale bank (Fed) doet, dan zegt. Voorlopig kiest de Fed er in ieder geval voor om de onrust op financiële markten niet te beteugelen.

De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag 19 december de prognose voor de economische groei van 2019 wat verlaagd. Ook de inflatie ligt in het nieuwe jaar waarschijnlijk wat lager dan het zich liet aanzien. Voor Fed-voorzitter Jerome Powell is dat aanleiding om een voorschot te nemen op een kleine rentestijging in 2019.

De bank mikt op 2 rentezetten. Een aantal maanden geleden leken dat er nog 4 te worden. De voorzichtige vooruitblik kon niet verhinderen dat de dollar na de bijeenkomst steeg, terwijl de aandelenkoersen daalden. Op Wall Street sloeg een winst van ruim 1% in iets meer dan 1 uur om in een verlies van 2%. De Dow Jones Index sloot zelfs tot het laagste niveau in meer dan 1 jaar.

Geen woorden, maar daden
De felle reactie wordt veroorzaakt doordat handelaren meer oog hebben voor wat de Fed doet, dan wat Powell zegt. De bank verhoogde de rente tot 2,5% en dat was al de vierde verhoging van 2018. Daardoor wordt het verschil met Europa wel groot. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente al jaren op 0% en voorzitter Mario Draghi heeft gewaarschuwd dat een verhoging mogelijk pas in de zomer van 2019 aan de orde komt. Daar komt bij dat Powell aankondigde dat hij doorgaat met het afbouwen van de enorm gegroeide Fed-balans.

Dat laatste betekent het dichtdraaien van de geldkraan. Hierdoor wordt het voor grote investeerders lastiger om aan geld te komen, zodat deze spelers minder geneigd zijn extra risico’s te nemen. Het vooruitzicht van een krimpende balans, wijst erop dat de onrust op financiële markten ook in 2019 kan aanhouden. Hierdoor zijn de veilige havens in trek; dit zijn onder meer de Zwitserse franc, Japanse yen en Amerikaanse dollar. De Amerikaanse munt heeft daarnaast ook de wind in de rug van de relatief hoge en naar verwachting stijgende rente.

Het jaar van de dollar?
Wordt 2019 dan opnieuw het jaar van de dollar? Die kans lijkt klein. Als de paniek op financiële markten toeneemt, worden de renteverhogingen opgeschort zodat een rugwind achter de munt wegvalt. Daar komt bij dat de relatieve populariteit van de dollar tevens veroorzaakt wordt door de onzekerheid in Europa. Inmiddels is de Italiaanse begrotingscrisis gesust en wordt uiterlijk 29 maart duidelijk hoe de brexit eruit gaat zien. Zouden gele hesjes dan roet in het eten gaan gooien?

Echter, voorlopig is het meest waarschijnlijke scenario dat de naderende renteverhoging in Europa en de afnemende politieke onzekerheid ervoor zorgen dat de euro weer wat terrein gaat terugpakken op de Amerikaanse munt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Kerstinkopen in Londen, dure aangelegenheid

Opinie Joost Derks

Nokkie en loonie voelen de pijn van OPEC-uitstel

Opinie Joost Derks

Verkiezingsjaar 2024: op deze munten moet je letten

Opinie Joost Derks

Zwitserse frank voorlopig niet kapot te krijgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox