Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wildwesttaferelen op de valutamarkt

28 November 2019 - Joost Derks

Op de valutamarkten trekken opkomende landen de aandacht met (bij vlagen) grote koersschommelingen. Deze uitschieters hebben echter vaak niets te maken met de economie of de politiek.

De opkomende landen steken de ontwikkelde wereld op allerlei gebieden voorbij. Ze herbergen ruim 85% van de wereldbevolking en zijn goed voor bijna 60% van de wereldeconomie. De handel in munten van deze landen vormt echter slechts een bescheiden deel van het totale handelsvolume. Toch verdienden de 12 grootste zakenbanken in 2018 voor het eerst meer aan de handel in valuta's uit opkomende landen, dan aan die in dollars, euro's, yens en ponden. Dat heeft onder andere te maken met het (soms) onstuimige prijsverloop van deze valuta's.

De koersen schieten af en toe in enkele minuten met procenten tegelijk omhoog of omlaag. Die koersuitschieters vinden vaak plaats in het holst van onze nacht, wanneer de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn en de beurzen in Azië opstarten. Er zijn dan weinig (grotere) partijen aan het handelen, waardoor het lastig is een tegenpartij te vinden die de minder gangbare valuta kan leveren of juist wil opkopen. Aan het begin van 2019 ging de Turkse lira binnen 7 minuten met 10% onderuit, ten opzichte van de Japanse yen. Een paar jaar terug kelderde de Zuid-Afrikaanse rand op een vergelijkbare manier met 9%. Achter die koersbewegingen gaat vaak een computerprogramma schuil dat automatisch verkoopt/koopt als een bepaald koersniveau bereikt is.

Japanners de valutamarkt op
Een groeiend deel van deze computergestuurde orders komt uit Japan. De Japanners zien in de valutahandel namelijk een alternatief voor aandelen of obligaties. De economie van Japan groeit immers nauwelijks, terwijl het rendement op staatsleningen negatief is. Het land telt net geen 800.000 valutarekeningen. Maar al te vaak handelen de Japanners in munten uit opkomende landen, waar de economie snel groeit en de rente nog hoog ligt. Handelaren gebruiken vaak hefboominstrumenten, waardoor ze met een klein bedrag toch een grote positie kunnen innemen. Dat levert een mooie winst op. Echter, als een valuta een verkeerde kant op draait, dan treden automatische verkoopprogramma’s (die handelaren beschermen tegen te grote verliezen) soms in werking.

De effecten van grote koersschokken worden vaak weggepoetst. Maar ook op de langere termijn kunnen de munten van de opkomende landen flink schommelen. Dan spelen economische en politieke ontwikkelingen veelal een grote rol. Sinds de jaarwisseling is de Thaise bath met 12% gestegen, ten opzichte van de euro, waar Braziliaanse real met ruim 5% daalde. Per saldo profiteren de opkomende valuta’s van de lage dollar en groeiende wereldhandel. Als de Verenigde Staten en China de strijdbijl begraven, kan 2020 een mooi jaar worden voor deze munten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Kerstinkopen in Londen, dure aangelegenheid

Opinie Joost Derks

Nokkie en loonie voelen de pijn van OPEC-uitstel

Opinie Joost Derks

Verkiezingsjaar 2024: op deze munten moet je letten

Opinie Joost Derks

Zwitserse frank voorlopig niet kapot te krijgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox