Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hier kan je ruim 30% spaarrente krijgen

17 Januari 2020 - Joost Derks

Een spaarrente van 30% klinkt veel Nederlanders als muziek in de oren. In Argentinië gaat er achter dit zeer hoge spaartarief echter behoorlijk wat economische malaise schuil.

ABN Amro is de eerste van de grote Nederlandse banken die de rente verlaagt naar 0%. Dat is vooral een symbolische stap, aangezien het tarief op 0,01% stond. Het is ruim vijf jaar geleden dat je nog 1% rente kon krijgen over je spaargeld.

In onze buurlanden heeft de spaarrente ook al bijna het nulpunt bereikt, maar buiten Europa ligt deze vergoeding vaak een flink stuk hoger. In de Verenigde Staten lukt het bijvoorbeeld om met wat moeite nog een spaarrekening te vinden met ruim 1,5% rente. Maar Argentinië spant de kroon. Daar is de spaarrente meer dan 30%.

Lange rijen voor de bank
In de herfst van vorig jaar naderde de Argentijnse rente zelfs de 60%. Zoals je al zou denken, stonden er indertijd lange rijen voor veel banken. Mensen kwamen echter geen geld storten, maar juist opnemen. De rente was namelijk zo hoog, omdat het land met grote economische problemen worstelt.

De staatsschuld is omhoog geschoten van minder dan 40% in 2011 tot bijna 90% in 2018. Het vervelende is dat het land veel leningen in dollars heeft uitgegeven, terwijl de overheid (belasting)inkomsten heeft in peso’s. Een gevolg is dat er veel meer dollars voor rentebetalingen het land uitstromen dan dat er binnenkomen.

Peso wordt bijna waardeloos
In de afgelopen twee jaar is de peso met ongeveer 70% gedaald ten opzichte van de dollar. Om te voorkomen dat de munt helemaal waardeloos wordt, heeft de Argentijnse centrale bank de rente steeds verder opgeschroefd. Buitenlandse goederen worden door de vrije val van de peso duurder en duurder in Argentinië. Hierdoor ligt de inflatie al een jaar lang boven de 50%.

Een spaarrente van 30% is een stuk minder mooi als je met het eindbedrag een stuk minder kunt kopen dan nu. Dat geldt helaas ook voor de Nederlandse spaarder. Die ontvangt binnenkort geen vergoeding meer over zijn geld en ziet ondertussen de consumentenprijzen steeds sneller stijgen. Volgens het CBS was de prijsstijging van 2,6% van vorig jaar de grootste sinds 2002.
 
Voordeeltje van lage rente
Hoewel de inflatie een stuk hoger ligt dan het doelniveau van de Europese Centrale Bank (iets minder dan 2%), hoeven we voorlopig niet te hopen op een rentestijging. Dat komt, omdat landen als Italië (0,6%), Spanje (0,7%) en Portugal (0,4%) het Europees gemiddelde flink omlaag trekken. Toch zit er voor Nederland ook een voordeeltje aan de lage Europese rente. In de afgelopen twaalf maanden is de euro met een paar procent gedaald ten opzichte van veel andere valuta’s.

Hierdoor verbetert de internationale concurrentiepositie en wakkert de exportgroei aan. Dat is een van de redenen waarom de Nederlandse economie nu goed draait en de werkloosheid heel laag is. Hoewel een hogere  spaarrente er voorlopig niet inzit, is het natuurlijk wel mooi als werkenden daar in de toekomst wat meer van meeprofiteren via hogere lonen of lagere belastingen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox