Windover Way Photography / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Wie bindt de strijd aan met Trump?

21 Februari 2020 - 11 reacties

Over ruim anderhalve week wordt duidelijk wie er echt kans maakt om later dit jaar met Donald Trump het gevecht aan te binden om het Amerikaanse presidentschap. De uitkomst van die strijd heeft straks veel impact op het koersverloop van de dollar.

Wie het politieke nieuws een beetje volgt, kan haast denken dat de strijd binnen de Democratische partij al in volle hevigheid woedt. De stemrondes in verschillende staten en de tv-debatten – zoals donderdagnacht in Las Vegas – zijn slechts inleidende beschietingen. Op dinsdag 3 maart gaat de werkelijke strijd pas van start.

Op deze zogeheten Super Tuesday worden in maar liefst veertien staten voorverkiezingen gehouden. De kandidaat die op deze dag veel stemmen binnenhaalt, maakt historisch gezien een heel goede kans om de partijstrijd uiteindelijk te winnen. Dit jaar krijgt Super Tuesday een extra lading. Dan gaat Michael Bloomberg zich namelijk in het gevecht mengen. De miljardair zet al zijn kaarten op deze dag. Hij liet alle eerdere voorverkiezingen aan zich voorbijgaan.

Op 3 maart weten we meer
Vier jaar geleden waren Hillary Clinton en Donald Trump de grote winnaars op Super Tuesday. Daarna duurde het overigens nog maanden voordat ze hun nominatie als presidentskandidaat definitief binnen hadden. Dat zal deze keer niet anders zijn, aangezien er geen echte favoriet is.

Tot enkele weken geleden was dat nog voormalig vicepresident Joe Biden. Bij de eerste voorverkiezingen legt hij het echter duidelijk af tegen Bernie Sanders en Pete Buttigieg. Nieuwkomer Bloomberg lijkt straks in dezelfde vijver te gaan vissen als Biden, terwijl Elizabeth Warren zichzelf mogelijk buiten spel heeft gezet met de harde wijze waarop ze het bedrijfsleven en de banksector wil aanpakken.

Wat als een democraat wint?
Hoe de dollar straks reageert op een democratische zege, hang helemaal af van welke kandidaat er straks met de handen in de lucht staat. De munt krijgt mogelijk een behoorlijke tik in het onverwachte geval dat Warren toch zegeviert. Zij maakt zich sterk om via het beïnvloeden van de dollarkoers de binnenlandse industrie een duw in de rug te geven.

Aan de andere kant zijn Biden en Bloomberg juist uitgesproken voorstanders van vrijhandel. Financiële markten hoeven zich bij een zege van deze kandidaten dan ook minder zorgen te maken over allerlei handelsconflicten en over rare koerscapriolen van de dollar.

Wat als Trump wint?
Trump wil niets liever dan een zwakke dollar. Een goedkope munt versterkt namelijk de internationale concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven. Aanvankelijk lukte dat: in 2017 deed de dollar een flinke stap terug ten opzichte van andere valuta’s. Dat veranderde toen Trump de belangen van de Verenigde Staten probeerde te verdedigen door het handelsconflict met China op te stoken.

Door alle onzekerheid zochten steeds meer partijen de veiligheid van de dollar op. Sinds begin 2018 is die munt bijna 10% meer waard geworden in euro’s. Als Trump wint, blijft de politieke onzekerheid bestaan zodat de dollarstijging mogelijk verder doorzet. En laat dat nou net zijn wat Trump liever niet heeft.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
11 reacties
jan4072 21 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10885956/wie-bindt-de-strijd-aan-met-trump]Wie bindt de strijd aan met Trump?[/url]
Is de 10% koers van de USD stijging te danken aan Trump? De Roebel is 15% gestegen. Ik vind de daling van de EUR een teken van de chaos en onkunde in Brussel. En hier in NL is het niks beter. Denk alleen al aan het stikstof probleem. Het is er alleen om een horde ambtenaren in hun zetel te houden. Wij hebben iemand nodig als Trump of als Putin. Elke ambtenaar die niet luistert er uit flikkeren i.p.v. het bedrijfsleven en de burger een poot uit te draaien.
Piet 21 Februari 2020
Wie bind de strijd aan met de tegenstanders van Trump die onze cultuurgenocide laten uitvoeren door onze haagse grijnzende obers ter (hypothecaire) onderwerping lobbyisten woningbouw, banken, fondsen, de ausrottung van onze primaire sector, onze cultuur?

HOE DUIDELIJK WIL JE HET HEBBEN:

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie..

Toon is schandalig strijd tegen Trump: uiterst verontrustend! vrijheidsstrijders draaien zich om in hun graf.

Ik schaam mij diep voor dit land.
Gerrit 21 Februari 2020
VVD: benieuwd of er na tabaksaccijns nu ook G5 accijns komt.

(lobby verhoogde kans op kanker mag zolang je betaald)
bblogic 21 Februari 2020
Misschien kunnen de overheid en NGO's aangeklaagd worden wegens het verspreiden van ongegronde angst. Angst om klimaat, stikstof, en wat al niet meer. Veel (jonge) mensen hebben onvoldoende ruggegraat om zich te weren tegen die "wij zijn slecht" propaganda, en denken inmiddels dat de wereld vergaat . De negatieve effecten van dit beleid zijn zo groot dat hiermee onze hele welvaart onderuitgehaald kan worden. De overheden zijn hier zelf schuldig aan.
Anticiperen 22 Februari 2020
bblogic, volledig mee eens.

De arrogantie dat het klimaat nooit veranderd en dat wij dit kunnen terugdraaien is ongelooflijk anno 2020, Dat is onze ondergang!

In onze marktwerking word angst zodanig uitgebuit dat de boodschapper flink zijn zakken kan vullen, een schuldcultuur waarbij iedere kans tot knechting benut word.

Iedere werkende voor de redernaties van onze tollenaars weet dat als je een probleem niet op kan lossen dat je ermee moet leren omgaan, het verminderen van de bevolking i.c.m. met geografische vluchtplannen staat echter in geen enkel verdienmodel.

De natuur van marktwerking?
Enige vorm van oneindige groei in de natuur is kanker!

Nu we bewust zijn wat Volkspartij voor Vrijheid en Democratie werkelijk betekent, kan je pas de schuld bij hun stemmers leggen nu of de volgende keer een partij met principes van hard werkende mensen anders dan onze sociaal geschiedkundige parasieten.
schoenmakers 1 22 Februari 2020
Het zou voor ons beter zijn om de strijd met Rutten aan te gaan, is nogal wat te winnen
Gepensioneerde 22 Februari 2020
De reden voor de haatcampagne tegen Trump is dat deze niet gehinderd word door zelfverrijking zoals VVD geldwolven.

En dus zijn principes kan handhaven.

Politici zouden per definitie gepensioneerd moeten zijn,
dat is de oplossing voor Markwerking.

Eerst zou Wilders Volkspartij voor Vrijheid en Democratie voor het gerecht slepen wegens cultuurgenocide
(en vervolgens zijn biezen pakken..).
Gerrit 22 Februari 2020
Je belastinggeld onder voorwaarde terugkrijgen dat is geen democratie.
peter 34 23 Februari 2020
Als zelfs geleerden (wetenschappers en politici) Goriaanse leugens geloven is het tijd voor een man als Trump die niet gehinderd wordt door mores van politiek en media.
Opdat we bevrijd worden van eurofielen als Timmermans, Verhofstad en Jetten, die ons een rad voor ogen proberen te draaien, door angst ingegeven bereidheid om miljarden uit de zak te kloppen om dan in een bodemloze put te storten. Een project waarmee de staat (EU) steeds meer de zaken dicteert en ons land helemaal naar de knoppen brengt.
Wat een idiote hubris dat de mensheid het klimaat zou kunnen bijsturen. De klimaatverandering zal zo snel gaan dat de mensheid 'staat erbij en kijkt er naar', maar niet door het CO2 fantoom. Je kunt hoogstens voorzorgsmaatregelen treffen. Daartoe behoort het bouwen in de randstad in elk geval niet.
bblogic 23 Februari 2020
Geleerden zijn ook maar mensen met een beperkt kennisgebied. Daarnaast zijn ze ook nog eens afhankelijk van de overheid zelf. Dit leidt ertoe dat "politiek correcte" resultaten bevoordeeld worden boven politiek incorrecte resultaten. Het laat zich dus wel raden in welke richting de resultaten vaak gaan. De klimaat en stikstof manie is daar een goed voorbeeld van. Het klimaat verandert altijd. In de Romeinse tijd en rond het jaar 1000 was het warmer dan nu, en waren de gletschers kleiner. In de 17e eeuw was er weer een kleine ijstijd. Dat was ook toen al bijzonder, vandaar de vele schilderijen die men daarvan maakte. Iemand als Trump is niet afhankelijk van de staat en kan een eigen richting opslaan. Geloof maar niet dat Trump zijn land plat zou leggen om wat stikstofneerslag in natura2000 gebieden. Daarom vormt hij ook een gevaar voor de poltiek correcte elites, die er alles aan doen om hem tegen te werken. Trump is volop bezig met "drain the swamp". In Nederland zitten we helaas nog tot ver over de oren inhet politiek correcte moeras. De drooglegging daarvan heeft nog wat tijd nodig.
Narcos 24 Februari 2020
En zo is het heren, helaas maar waar.
De politieke correctheid en linkse klimaatmaffia houden onze eurofiele omgeving in negatief vacuüm met de Timmermans green deal als uitsmijter.
Pensioenen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen, en zonneparken de landerijen bevolken.
Wanneer wij ooit verlost zullen worden van de huidige ambtenaren staat is een raadsel, wellicht zal er eersten afgebroken worden om vanuit schratch opnieuw te beginnen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Wankele balans voor het Britse pond

Opinie Joost Derks

Rampscenario voor de renminbi

Opinie Joost Derks

Zo is je euro straks een dollar waard

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief