Victor Jiang / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Geheime kunststukjes van Zuid-Korea

19 Juni 2020 - Joost Derks

De coronapandemie en de economische malaise, gaan voor een groot deel aan Zuid-Korea voorbij. Dat is te danken aan investeringen in robotisering en automatisering, die eigenlijk bedoeld waren als antwoord op vergrijzing. Op valutamarkten heeft de Zuid-Koreaanse won weer de wind in de rug.

Nederland stevent in 2020 af op een economische krimp van 8%. Als er een tweede coronagolf komt, wordt de economie dit jaar zelfs 10% kleiner. Dat is een van de bevindingen die de OESO onlangs naar buiten bracht. Daaruit komt ook naar voren dat de economieën van Spanje, Frankrijk en Italië het zwaarst getroffen worden door de coronapandemie.

In het meest negatieve scenario, krimpt de economie in deze landen met maar liefst 14%. In sommige andere landen is de schade veel minder groot. Wat dat betreft, springt Zuid-Korea eruit. De OESO voorspelt dat de economie van het land dit jaar slechts 1,2% kleiner is dan in 2019.

Testen, opsporen en isoleren
Het is te simpel om die economische veerkracht volledig toe te schrijven aan de doortastende reactie van het land op de corona-uitbraak. Zuid-Korea voerde bijvoorbeeld veel meer testen uit dan waar ook ter wereld, spoorde waar mogelijk op hoe het virus zich verspreid had en plaatste iedereen die mogelijk besmet was in quarantaine. Dankzij de tactiek van testen, opsporen en isoleren was de corona-uitbraak binnen twee maanden onder controle. Maar zonder goede medische en vooral technologische infrastructuur, was dat nooit mogelijk geweest.

De Zuid-Koreaanse coronatest werd ontwikkeld met kunstmatige intelligentie. Cafés in Seoul gebruiken robots in de bediening om het besmettingsrisico te minimaliseren en om de temperatuur van bezoekers te controleren. Zuid-Korea plukt de vruchten van de zogeheten untact-strategie: zoveel mogelijk automatiseren en vooral robotiseren. In de productie-industrie worden volgens de IFR bijvoorbeeld al 774 robots per 10.000 werknemers ingezet. Dat is ruim dubbel zoveel als in bijvoorbeeld Duitsland. En enorm veel meer dan het wereldwijd gemiddelde van minder dan 100.

Antwoord op vergrijzing
Het untact-concept is enkele jaren geleden ontwikkeld als antwoord op de toenemende vergrijzing en stijgende loonkosten, die een rem zetten op de economische groei. President Moon Jae-in ziet in untact ook een speerpunt om de economie weer op gang te krijgen na de coronapandemie. In zijn onlangs gepubliceerde plan, kwam het woord maar liefst 47 keer voor. Hij stelt zich onder meer ten doel om 550.000 nieuwe banen te creëren en te investeren in betere mogelijkheden voor thuiswerken bij ruim 160.000 bedrijven.

De naar verhouding goede economische prestaties, worden de laatste tijd weerspiegeld in een stevig herstel van de Zuid-Koreaanse won. De munt veerde binnen enkele weken met 6% op ten opzichte van de dollar, om daarna weer een stapje terug te doen. De munt staat minder dan 5% lager dan eind 2019. Dat is een knappe prestatie, aangezien de valuta's van bijna alle andere opkomende landen aanzienlijk meer terrein hebben ingeleverd. De overtuiging waarmee Jae-in inzet op untact, doet vermoeden dat we in de toekomst meer kunststukjes van Zuid-Korea mogen verwachten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Opinie Joost Derks

Een Zwitserse valutaverrassing

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden