Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hierdoor komt het toch goed met brexit

3 Juli 2020 - Joost Derks - 1 reactie

Het pond is sinds half februari met bijna 10% gedaald ten opzichte van de euro. Dat zegt veel over de zorgen die de valutawereld zich maakt over het mislukken van de brexit-gesprekken. Er zijn echter verschillende redenen om toch een beetje optimistisch te blijven.

Britse en Europese onderhandelaars zijn deze week eindelijk bij elkaar gekomen om een handelsakkoord te bespreken. Dat is maanden later dan gepland en de druk om de meningsverschillen te overbruggen, is groter dan ooit. Op 30 juni verstreek namelijk de deadline om de huidige overgangsperiode te verlengen.

Dat is geen verrassing, want de Britse premier Boris Johnson had in december zijn verkiezingszege grotendeels te danken aan de belofte om het land eind 2020 uit Europa te leiden. Voorlopig lijkt hij daarmee echter weinig haast te maken. Deze week maakte hij bijvoorbeeld bekend dat toponderhandelaar David Frost in september aan de slag gaat als veiligheidsadviseur. Het is dan ook geen wonder dat het Britse pond de afgelopen weken steeds meer onder druk staat. Toch zijn er allerlei redenen waarom het toch nog goed kan komen met brexit.

Een prettig gesprek
De afgelopen maanden hebben beide kampen via teleconferencing met elkaar gesproken. Dat is een prima manier om informatie uit te wisselen en om plannen te maken. Maar het is een stuk minder geschikt om gevoelige onderwerpen op een rustige, subtiele wijze te bespreken.

Dat gaat vaak een stuk beter in de luwte van de wandelgangen of in een rustige kroeg, ver weg van camera's en journalisten. Die kans krijgen de onderhandelaars nu gelukkig weer. Afgelopen zondag pakte Frost met zijn team de trein naar Brussel om daar achter de onderhandelingstafel plaats te nemen. Er staan nog veel meer gespreksrondes gepland voor de komende maanden.

Heel veel geld
De belangrijkste reden waarom de kans op een No Deal-brexit kleiner is dan de daling van het pond doen vermoeden, is simpelweg geld. Heel veel geld. De Britse overheid schat dat Europese vissers jaarlijks voor ruim €500 miljoen aan vis vangen in haar territoriale wateren.

Aan de andere kant is de schade voor het zakencentrum van Londen niet te overzien bij een chaotische brexit. Als Britse banken, verzekeraars en andere financials straks geen zaken meer mogen doen op het vasteland, loopt de schatkist € 3,5 tot € 5,5 miljard per jaar mis vertelde wetenschapper Davis Miles eerder dit jaar aan het Lagerhuis.

Tempo maken
De omvangrijke economische schade bij het uitblijven van een akkoord en de harde deadline, dwingen onderhandelaars om vooral niet te treuzelen. Het is daarbij een groot voordeel dat de partijen weer bij elkaar aan tafel zitten, in plaats van voor een videoscherm.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om veel sneller vooruitgang te boeken dan het tempo dat valutamarkten nu inprijzen. En als de besprekingen toch dreigen te ontsporen, toveren Johnson en Angela Merkel ongetwijfeld een konijn uit de hoge hoed om een chaotische brexit alsnog af te wenden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
hans 4 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10888126/hierdoor-komt-het-toch-goed-met-brexit]Hierdoor komt het toch goed met brexit[/url]
Na Unilever dreigt nu ook Shell ons fijne landje in te ruilen voor een eiland (letterlijk en figuurlijk).
Zij hebben waarschijnlijk de "ramp" die eraan komt niet gezien (of toch zeker wel).
En banken, verzekeraars en "andere" financials die miljarden aan de staat bijdragen, leg even uit hoe dat zit, hebben zij de leuke belastingroutes nog niet ontdekt?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox