Shutterstock

Opinie Joost Derks

Amerikaanse economie komt echt op stoom

15 Januari 2021 - Joost Derks

Laat je niet misleiden door alle doemverhalen in de nasleep van de Capitool-bestorming en de impeachment van Donald Trump. De Amerikaanse economie gaat een veel mooier jaar tegemoet dan je denkt.

In de Verenigde Staten zijn in december 140.000 banen verdwenen. Het was de eerste keer in 8 maanden dat de werkgelegenheid daalde. Op het eerste gezicht lijkt het alsof zo de klad komt in het economisch herstel dat zich aftekende na de coronaklap van voorjaar 2020. De kans is groot dat het slechts een adempauze is en dat de economie straks een flinke boost krijgt. Consumentenuitgaven zijn gebruikelijk de grote motor van de groei in de Verenigde Staten.

Goed gevulde portemonnee
Er zijn twee dingen nodig om die uitgaven aan te jagen. In de eerste plaats moeten mensen voldoende geld in hun portemonnee hebben. Bovendien moeten ze ook voldoende vertrouwen in de economie en hun toekomstige inkomstensituatie hebben om dat geld ook daadwerkelijk uit te geven. Richard Clarida, vice-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, vertelde deze week dat aan die eerste voorwaarde is voldaan.

De portemonnee van Amerikanen is goed gevuld, dankzij een nieuw steunpakket van $ 900 miljard dat vlak voor de jaarwisseling werd goedgekeurd. Daar deed Biden deze week een belofte van nog eens $ 1.900 miljard bovenop. Een groot deel van dat bedrag wordt straks gebruikt om de corona-uitkeringen van circa $ 600 te verhogen naar ongeveer $ 2.000 per maand. Bovendien heeft de bevolking volgens Clarida een spaaroverschot van $ 1.000 miljard.

Dollar minder in trek als veilige haven
Volgens collega Fed-lid Thomas Barker is het een kwestie van tijd voordat het vertrouwen ook vol overtuiging terugkomt. In zijn ogen ligt er een duidelijke route naar die mooie toekomst, die met de een gunstige vaccinatiesnelheid al halverwege het jaar begint. Van die mooie toekomst is op de valutamarkten overigens niet veel te merken.

De Dollar Index - die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegen die van een mandje andere grote valuta's zoals euro, pond en yen – daalde sinds half maart met ruim 10%. Voor een deel is dat het gevolg van het herstel op financiële markten. Hierdoor is er minder vraag is naar dollars als veilige haven in onzekere tijden.

Dit doet Biden met de dollar
Ook het aantreden van nieuwe president Joe Biden duwt de dollar omlaag. Hij wil honderden miljarden dollars investeren in gezondheidszorg en het opknappen van infrastructuur. Dankzij een Democratische zege in na-verkiezingen in Georgia, krijgt Biden veel ruimte om zijn plannen door te voeren. Beleggers vragen een hogere vergoeding over hun investeringen in Amerikaanse leningen door het vooruitzicht dat de Amerikaanse staatsschuld flink stijgt.

Onlangs kwam het rendement op tienjaars-leningen voor het eerst sinds voorjaar 2020 boven de 1% uit. Ter vergelijking: voor Nederland is die rente -0,5%. Het relatief hoge rendement lokt beleggers naar de dollar. Alle verhalen dat 2021 het jaar van de dollarcrash wordt, kunnen dan ook beter met een flinke korrel zout worden genomen. Het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie straks echt op stoom komt, maakt het veel te vroeg om de munt af te schrijven voor de komende 12 maanden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox