Shutterstock

Opinie Joost Derks

Deze munten schoppen het cijferkwartaal in de war

21 Juli 2022 - Joost Derks - 1 reactie

Autofabrikant Tesla heeft het afgelopen kwartaal maar liefst 75% van de bitcoins die hij in bezit had verkocht. Er zijn echter meer bedrijven met een grote positie in de cryptomunt. Toch staat het Amerikaanse cijferkwartaal vooral in het teken van een andere valuta.

"De dollar is onze munt en jullie probleem." Deze uitspraak van voormalig minister van Financiën John Conally vat de houding van de Verenigde Staten ten opzichte van de dollar mooi samen. Hoewel de munt een belangrijk smeermiddel is voor de wereldhandel, zal het land geen enkele moeite doen om de koersrichting te beïnvloeden. In het verleden is het maar al te vaak voorkomen dat andere landen veel last hadden van wisselkoersschommelingen van de dollar. De stroom kwartaalcijfers die nu goed op gang komt, wijst erop dat vooral het Amerikaanse bedrijfsleven nu de pijn voelt. Veel ondernemingen hebben de winstprognose voor het lopende jaar moeten verlagen. Door de omrekenslag naar dure dollars, zijn buitenlandse winsten opeens een stuk minder waard.

Bitcoin op de balans
Voor sommige ondernemingen heeft de valuta-ellende echter niets te maken met de stijging van de dollar. Onder meer Tesla en Microstrategy hebben een flink bedrag aan bitcoin op de balans staan, alhoewel dat eerstgenoemde bedrijf de afgelopen maanden die positie flink heeft afgebouwd. De bitcoin-koers is sinds de jaarwisseling gehalveerd. Achter die scherpe koersdaling gaan onder meer problemen schuil bij verschillende handelsplatformen. Een week geleden ging bijvoorbeeld Celsius kopje onder. Het platform had op het hoogtepunt een vermogen opgebouwd van omgerekend meer dan $10 miljard, door bitcoins te lenen tegen een rentevergoeding van maar liefst 18%. Door de scherpe koersdaling kon Celsius de verplichtingen echter niet meer nakomen.

Beetje meer volwassen
Op de korte termijn dragen de problemen bij Celsius en vergelijkbare platformen bij aan de negatieve nieuwsstroom rondom cryptomunten. Aan de andere kant effent dit de weg voor maatregelen om de handel beter te reguleren. Want hoewel bitcoin en andere munten hun populariteit deels danken aan dat officiële instellingen zoals centrale banken geen enkele invloed hebben op het koersverloop, is niemand gebaat bij heftige koersschommelingen en faillissementen zoals die van Celsius. In Nederland moeten aanbieders van cryptodiensten zich overigens al sinds 21 mei 2020 registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Eerder deze week kreeg het Britse Binance al een boete van €3,3 miljoen omdat het zonder een dergelijke registratie in ons land actief was.

Wat is het nut van geld?
Traditioneel zijn ruilmiddel, rekeneenheid, oppotmiddel en vergoedingsmiddel de kenmerkende functies van geld. Die eigenschappen zijn nog niet van toepassing op bitcoin, ethereum en soortgelijke valuta's. De komende jaren wordt duidelijk of ze naar die rol kunnen toegroeien, of dat de weg wordt afgesneden door cryptomunten van centrale banken. Met name China zet hier heel sterk op in. De digitale renminbi wordt al in meer dan twintig grote steden gebruikt. De proeven gaan zo goed dat het aantal mogelijkheden onlangs verder is uitgebreid. De digitale munt mag nu ook gebruikt worden in vermogensbeheer en in kredietverstrekking. Daarmee heeft de digitale renminbi nu nog een streepje voor op bitcoin & co.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Willie Dille 21 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10899693/deze-munten-schoppen-het-cijferkwartaal-in-de-war]Deze munten schoppen het cijferkwartaal in de war[/url]
Het doel van geld is het opslaan van arbeid voor Vrijheid.
Als er teveel arbeid is opgeslagen verdwijnt de macht van onze regerende lobbyisten.

Met huidig strooien met ons belastinggeld verdwijnt onze macht, hoe meer subsidie hoe zwaarder de molensteen die ons moet laten stemmen op huidige algehele onderwerping.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden