Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het pond als speelbal van politieke chaos

28 Juli 2022 - Joost Derks

Voor de derde keer in iets meer dan zes jaar brandt er een zomerse strijd los om het Britse premierschap. Rishi Sunak en Liz Truss gaan uitmaken wie Boris Johnson begin september opvolgt. Wat zijn hun economische plannen en wat zijn de gevolgen voor de koers van het pond?

De politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen jaren zo groot dat zelfs Italië zich daarvoor zou schamen. De ellende begon door de onverwachte uitslag van het Brexit-referendum in juni 2016. Premier David Cameron stapte op toen een nipte meerderheid van de Britten ervoor koos om uit de EU te stappen. Het stokje werd overgenomen door Theresa May. Dat ging overigens nog vrij soepel. Na twee stemronden waren May en Andrea Leadsom als enige kandidaten overgebleven. Maar door de enorme voorsprong van May in de peilingen, koos Leadsom ervoor om zich terug te trekken in plaats van om een hele zomer campagne te voeren. En zo had het Verenigd Koninkrijk binnen een maand na het Brexit-referendum al een nieuwe premier.

Hele reeks schandalen
Het lukte May echter niet om het land goed uit de EU te loodsen. Het Lagerhuis stemde de vertrekafspraken die May met de EU had gesloten keer op keer weg. Onder grote druk stapte ze begin juni 2019 op. Na een hete verkiezingsstrijd wezen de leden van de Conservatieve Partij Boris Johnson aan als haar opvolger. Maar na minder dan drie jaar aan het roer maakte ook BoJo onlangs zijn vertrek bekend. Na een hele reeks schandalen was ook de druk op Johnson simpelweg te hoog opgelopen. Met name de feestjes die hij bijwoonde terwijl het hele land door coronalockdowns was lamgelegd, zullen hem nog lang worden nagedragen. Inmiddels is de strijd tussen Sunak en Truss losgebarsten om de voorkeur van de circa 200.000 leden van de Conservatieve Partij. Op vrijdag 2 september sluiten om 17:00 uur lokale tijd de stembussen.

Belastingplannen
De uitslag die vervolgens op maandag 5 september bekend wordt, heeft ook gevolgen voor valutamarkten. Er zijn namelijk behoorlijk grote verschillen in de economische en Brexit-plannen van beide kandidaten. Als minister van Financiën in het kabinet van Johnson heeft Sunak de belastingen opgeschroefd tot het hoogste niveau sinds de jaren '50. Hij heeft al laten doorschemeren dat daar geen verandering in komt als hij premier wordt. Een lagere belasting zou namelijk de torenhoge inflatie nog verder opstoken. Aan de andere kant wil Truss niets liever dan zo snel mogelijk het mes zetten in de belastingtarieven. Hierdoor zouden veel Britten die moeite hebben om rond te komen wat meer financiële ruimte krijgen.

Wat zeggen de wedkantoren?
Lagere belastinginkomsten zorgen er echter voor dat het lastiger wordt om de begroting op orde te krijgen. Als de staatsschuld snel oploopt, kan dat het vertrouwen in het pond ondermijnen. Ook wat betreft het Brexit-beleid kan een zege van Truss de opstap zijn naar een wat woeligere periode voor de Britse munt. Ze was namelijk een uitgesproken voorstander van de confrontatie die Johnson met de EU opzocht over de gebrekkige controle op het goederenvervoer tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland. Sunak is juist een voorstander van betere samenwerking met Europa. Dat zou het pond in wat rustiger vaarwater kunnen brengen. Volgens de Britse wedkantoren heeft Truss echter de grootste kans om begin september de nieuwe premier te worden. Het Britse pond gaat hoe dan ook een hete, spannende zomer tegemoet.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden