Shutterstock

Opinie Joost Derks

Inflatierecord, en nu weer omlaag

1 September 2022 - Joost Derks - 2 reacties

Het was weer even slikken toen deze week bekend werd hoe hoog de inflatie is opgelopen. Een daling van de olieprijs en een voorzichtig herstel van de euro zijn echter signalen dat de ergste inflatiepijn achter ons ligt.

Het is elke keer weer spannend als je de krant openslaat of een nieuwswebsite opent. Hoe hard dendert de koopkracht nu weer achteruit? Woensdag was het weer even slikken, met het nieuws dat de inflatie in augustus volgens het CBS op 13,6% uitkwam. Daarmee is het record van 11,1% uit januari 1975 officieus verpulverd. Nog niet officieel, aangezien het inflatiecijfer op basis van de Nederlandse consumentenprijsindex pas in de loop van volgende week bekend wordt. Klaas Knot gooide als voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB) nog wat olie op het vuur, door te waarschuwen dat de inflatie nog een tijd hoog gaat blijven. Gelukkig komen er de laatste tijd ook steeds meer signalen dat het leven niet volledig onbetaalbaar wordt.

Aardgas? Olie!
Het is bijvoorbeeld een gunstig teken dat de olieprijs de afgelopen weken een behoorlijke glijvlucht heeft ingezet. Eind augustus kostte een vat Brent-olie iets minder dan $95 per vat. Na de eerste week van maart was dat nog ruim $120. Hoewel de krapte op de aardgasmarkt via hogere energieprijzen nu alle aandacht krijgt, werkt olie op aanzienlijk meer manieren door in de inflatiecijfers. Het is namelijk vooral een gevolg van de dure olie dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in juli 28 hoger lagen dan een jaar eerder. Maar ten opzichte van een maand eerder tekende zich voor het eerst in bijna twee jaar juist een kleine daling af. Op futurebeurzen prijzen handelaren in dat de olieprijs in de loop van volgend jaar daalt tot minder dan $90.

Hoera: de spaarrente stijgt
Een ander signaal dat we waarschijnlijk de inflatietop hebben bereikt, is dat juist mensen zoals Knot het gevaar inzien van een hoge inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt van plan om in september de rente opnieuw met 50 of misschien zelfs met 75 basispunten te verhogen. Een hogere rente remt de economische groei af. Het wordt onder meer aantrekkelijker voor mensen om te sparen en lastiger voor bedrijven om geld te lenen voor nieuwe investeringen. Als er minder vraag is naar producten en diensten, zullen de prijzen minder snel stijgen. Een ander voordeel van een snel oplopende Europese rente is dat het aantrekkelijker wordt om vermogen aan te houden in euro's in plaats van in andere valuta's.

Duidelijk signaal van kapitaalmarkt
Dankzij een meer doortastende instelling van de ECB, is de vrije val van de euro ten opzichte van de dollar in ieder geval tijdelijk stilgevallen. De Europese munt is sinds dinsdag zelfs weer iets meer waard dan de Amerikaanse. Het belangrijkste signaal dat de inflatie gaat dalen, komt echter uit de obligatiewereld. Daar staat de rentevergoeding voor Nederlandse leningen met een looptijd van tien jaar nog altijd ruim onder het niveau van 2%. Beleggers zouden nooit genoegen nemen met die rente, als ze zouden denken dat de inflatie lange tijd rond een niveau van 10% blijft hangen. Alhoewel het maar afwachten is of de toon dan vrolijker is, moet het raar lopen als de hoge inflatie over twaalf maanden nog steeds volop in de schijnwerpers staat.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
Abonnee
Kjol 1 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10900391/inflatierecord-en-nu-weer-omlaag]Inflatierecord, en nu weer omlaag[/url]
Hyperinflatie gaat altijd met sprongen, een tijdelijke daling is hierbij heel normaal.
We komen straks in een loonspiraal omhoog en de rente vliegt omhoog. Het worden zware tijden voor bedrijven en personeel komt op straat te staan.
schoenmakers 2 September 2022
Dank aan Rutte, en degene die hem gesteund hebben, al veel te lang, hij, en enkel hij is de oorzaak van alle ellende waar we nu mee zitten, hij heeft als doel problemen te creëren, oplossen komt in zijn woordenboek niet voor
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox