Shutterstock

Opinie Laurens Maartens

Gaat de spaarrente dan eindelijk stijgen?

4 Oktober 2018 - 2 reacties

De korte rente zit in de ontwikkelde wereld duidelijk in de lift. De financiële wereld heeft echter voornamelijk oog voor wat er gebeurt met de lange rente op de obligatiemarkt. Dit nadat de Italiaanse regering wilde begrotingsplannen aankondigde.

De Nederlandse spaarders merken er vrijwel niets van, maar de rente is de afgelopen dagen door een belangrijke grens gebroken. De gewogen rentestand voor de ontwikkelde wereld, die door zakenbank JPMorgan Chase becijferd wordt, is voor het eerst sinds 2009 boven de 1% uit gekomen.

Een vergelijkbare index, welke samengesteld wordt door Natwest Markets, heeft dat niveau ook bereikt. De rentestijging is vooral te danken aan het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Die verhoogde vorige week het belangrijkste tarief naar ruim 2%. Het is een kwestie van tijd voordat andere centrale banken dit voorbeeld volgen.

Enorm renteverschil
In Europa is de Europese Centrale Bank (ECB) van plan om de rente in de komende zomer te verhogen. Het vervelende nieuws voor spaarders is dat het wel even kan duren voordat ze daar echt wat van gaan merken. In de Verenigde Staten (VS) zijn banken traag met het doorberekenen van de oplopende Fed-rente in de spaarrente.

Het verschil tussen beide rentes is inmiddels opgelopen tot meer dan 1,5 procentpunt. Bij sommige Amerikaanse banken ontvang je zelfs minder dan 0,5% voor een deposito met een looptijd van 1 jaar. De valutamarkten hebben momenteel echter veel meer oog voor de ontwikkelingen van de lange rente op de markt van staatsobligaties.

Schokgolf
Na de presentatie van de Italiaanse begroting trok er een schokgolf over de obligatiemarkt. De nieuwe begroting creëerde veel onrust. De partijen proberen zoveel mogelijk verkiezingsbeloftes in te lossen door onder meer een basisinkomen in te voeren en de pensioenleeftijd te verlagen. Deze maatregelen kosten echter behoorlijk wat geld.

Als de begroting wordt uitgevoerd, loopt het financieringstekort in 2019 op tot 2,4% van het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp). Dat is 3 keer zoveel als de Europese norm. Beleggers maken zich zorgen over de staatsschuld van €2.300 miljard, die nog verder dreigt op te lopen. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties (met een looptijd van 10 jaar) is inmiddels opgelopen tot 3 procentpunten. Dat is 2 keer zoveel als 12 maanden geleden.

Nieuwe schuldencrisis?
Op markten is de euro met een slordige 2% gedaald, ten opzichte van de dollar. Dit door de aanwakkerende vrees dat de kiem is gelegd voor een nieuwe Europese schuldencrisis. Zover gaat het echter niet komen. De Italiaanse huishoudens hebben bijna €10.000 miljard op spaarrekeningen staan. Deze groep wordt hard geraakt als de regering de confrontatie zoekt met de Europese Unie.

De coalitie is niet blind voor de ontwikkelingen op financiële markten. De vice-premier, Matteo Salvani vertelde dat hij dagelijks het verschil tussen de Duitse en Italiaanse rente volgt. Woensdag 3 oktober werd bekend dat de regering de begroting nog eens tegen het licht gaat houden. Het heeft er alle schijn van dat de Italiaanse crisis met een sisser afloopt, zodat de euro weer kan herstellen.

boerenbusiness.nl

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Reacties
2 reacties
janv 5 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880134/gaat-de-spaarrente-dan-eindelijk-stijgen]Gaat de spaarrente dan eindelijk stijgen?[/url]
We moeten met ons allen al ons spaargeld opnemen zodat de Bank
geen geld meer heeft om uit te lenen,
dan gaat de rente binnen de kortste tijd een eind omhoog.
We hebben het zelf voor het zeggen , dus doen !!
Kjol 5 Oktober 2018
Eerst gaat de financieringsrente stijgen, richting 3% zou goed zijn, opslag erbij zit je op kleine 5% rente. Is een stuk gezonder.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

Nieuws CBS

Voeding wordt duurder, terwijl inflatie afneemt

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

Nieuws CBS-cijfers

Waarde stijgt, maar volume landbouwexport stagneert

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox