Drop of Light / Shutterstock.com

Opinie Laurens Maartens

Welk konijn tovert May uit haar brexit-hoed?

29 November 2018 - Laurens Maartens

Er is eindelijk bewijs dat het huidige brexit-akkoord niet eens zo heel slecht is voor de economie van het Verenigd Koninkrijk (VK). Helaas laten de parlementariërs zich straks meer leiden door emotie, dan door economische argumenten.

De Britse premier Theresa May kreeg woensdag 28 november een steuntje in de rug voor haar brexit-plannen. In het door overheidsrapport 'EU Exit' wordt berekend dat de plannen voor het vertrek uit de Europese Unie (EU) de economische groei in de toekomst niet heel erg afremmen. May kon die meevaller goed gebruiken.

De Amerikaanse president Donald Trump had haar plannen 1 dag eerder flink afgefakkeld. Die maken het volgens hem een stuk lastiger om straks goede handelsafspraken te maken met de Verenigde Staten (VS). Aan het begin van de week kreeg May er van parlementariërs al flink van langs. Die dreigen tegen het akkoord te stemmen, waaronder de 27 leiders van de EU afgelopen weekend hun handtekening hebben gezet.

Economische schade
Uit het rapport blijkt dat het heel lastig is de economische impact van de brexit in beeld te krijgen. Dat komt met name omdat beide partijen over allerlei zaken nog afspraken moeten maken. Als May op alle punten haar zin krijgt, heeft het vertrek uit de EU nauwelijks economische gevolgen voor het VK. In dit scenario is het bbp in 2035 slechts 0,1% tot 1,3% kleiner dan wanneer het land lid zou blijven.

Een meer realistische verwachting is echter dat May diverse concessies moet doen. In dat geval komt de economische schade naar schatting op 3,9%. Dat is even slikken, maar een stuk beter dan de negatieve impact van circa 10% (bij een harde brexit zonder goede afspraken).

Emotie in plaats van economie
Hoewel een vertrek met goede afspraken in het belang van alle partijen is, is het maar de vraag of het rapport May aan voldoende steun helpt. Op dinsdag 11 december stemt het Lagerhuis over het akkoord. Bij veruit de meeste parlementsleden lijkt het erop dat emoties dan de doorslag geven (in plaats van economische argumenten).

De Noord-Ierse DUP-partij vreest dat er door de afspraken een wig gaat ontstaan met het vastelan; in de ogen van echte brexiteers doet May te veel concessies, terwijl andere Lagerhuisleden veel liever zouden zien dat het land helemaal niet opstapt uit de EU.

Hoge hoed
Als het Britse parlement het akkoord van May wegstemt, dan komt een chaotische brexit (zonder goede afspraken) heel dichtbij. In dat geval gaat het Britse pond ongetwijfeld hard onderuit. May heeft nog even om een konijn uit de hoge hoed te toveren. Ze probeert parlementariërs van de oppositiepartij Labour over te halen om voor haar plannen te stemmen.

Misschien kan ze de stem van enkele partijleden winnen door te beloven dat ze binnenkort opstapt? Voorlopig kan iedereen die zakendoet met bedrijven in Groot-Brittannië zich in ieder geval alvast schrap zetten voor een nieuwe prijsschok van het pond.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden