Column Niels van der Boom

De niezende koe en meer Nederlandse noviteiten

28 Augustus 2014 - Niels van der Boom - 1 reactie

Een serieuze trekkerindustrie hebben we in Nederland nooit gehad. Ook op het gebied van maaidorsers komen we niet ver. Desondanks zijn we best een innovatief volkje als het om machine uitvindingen in de landbouw gaat. Mooi om te zien dat dit anno 2014 nog steeds het geval is. Blader maar eens door de Bronzen Sikkel nominaties van de komende Agrotechniek Holland (ATH).

In de twintigste eeuw kon nog flink worden gepionierd in landbouwmechanisatie. Wat te denken van bijvoorbeeld de hooihark, pendelstrooier, rotorkopeg of aardappelrooier. Ze hebben het leven van de boer in binnen- en buitenland ingrijpend veranderd. Vandaag de dag hebben we die gouden eeuw achter onze rug. Dat neemt niet weg dat nog steeds innovaties plaatsvinden. De grote vernieuwingen vinden we nu echter op digitaal gebied.

Met de komst van RTK-GPS waren Nederlandse boeren, en dan met name akkerbouwers, er als de kippen bij om het in de praktijk toe te passen. Die leerweg was lang en moeizaam. De Amerikaans georiënteerde systemen waren vooral bedoeld voor grote vlaktes in de Midwest. Niet boer Piet uit de polder, die zijn aardappelen op een centimeter nauwkeurig in de rij wil hebben, terwijl er een frontfrees voorop hangt. En nog eens vijftien verschillende soorten kunstmest en spuitmiddel moeten worden toegediend.

Dankzij bedrijven als SBG Guidance, Agrometius en een heleboel boerenverstand zijn we dik tien jaar later zover dat veel van die problemen zijn getackeld. En dat terwijl in veel omringende landen het recht rijden nog als noviteit wordt beschouwd. Wat pas echt een noviteit is? Écht recht rijden met de hand. Zegt de Nederlandse boer van nu.
In precisielandbouw draagt Nederland zijn steentje bij op de wereldmarkt. Begin jaren 90 waaide deze techniek over uit de Verenigde Staten. Met de komst van allerlei handige elektronische foefjes, en een flinke verbetering in computers, lukt het ons nu om met kant-en-klare informatie te komen waar je als teler echt iets aan hebt. Die weg is nog slechts voor zo’n 10 procent bewandeld.

Voor we met onze Google Glass door het weiland wandelen en direct de koe-status in onze ooghoek zien, zijn we wellicht een decennia verder. Dat idee is prachtig en dromerige future-boeren slikken het als zoete koek. We moeten echter niet vergeten dat iemand al die data in een database - en vervolgens in een app - moet kloppen. Hoe moet die slimme bril anders weten dat een niezende koe verkouden is?

Dat laatste puntje - apps - is nog zo’n onderwerp waar we met ons Nederlands boerenverstand veel kunnen betekenen. Nu komen veel nuttige apps uit de Verenigde Staten, de bakermat van de elektronica. De kennis van aardappelen, uien en wortelen is daar echter vele malen minder dan in ons kleine Nederland. We zijn al kei in het verkopen van onze kennis aan het buitenland. Verpak deze in een app en je boort een hele nieuwe markt aan.

Kijk bijvoorbeeld naar de Chinese landbouw, die enorm aan het opschalen is. Smartphones van eigen bodem zijn daar vele male goedkoper dan een iPhone. Waarom die Chinese aardappelteler niet zijn gewassen laten scannen met een Nederlandse app? Een mooi idee, die misschien dichter bij de realiteit ligt dan u denkt. Zo exporteert Dacom uit Emmen hun vochtsensoren, met app, over heel de wereld.

Ik begon mijn verhaal met trekkers, waar Nederlandse landbouwingenieurs in de ontwikkeling amper een rol speelden. Die eer behoort vooral toe aan onze wester- en oosterburen. Denk maar aan de driepuntshef en CVT-transmissie. In de nabije toekomst zijn er echter bedrijven die hier verandering in kunnen brengen. Straks op de ATH kunt u al een aantal van die (mogelijk) baanbrekende trekkerrevoluties meemaken. Zo zal de robottrekker van Conver er staan en ook de elektrisch aangedreven werktuigendrager MultiToolTrac. Daar gaan we de wereld niet mee veroveren, maar spuit hem groen en geel, of blauw, of rood en je kunt er wel een flink succes mee behalen.

Al met al is de Nederlandse agro-industrie nog niet zijn uitvindersgeest kwijtgeraakt in een eeuw tijd. Alleen worden de innovaties van 2014 uitgevonden op kantoor achter een computer, en niet langer op het aambeeld van de smid. Als de heren Visser, Lely, Sieling en Steketee het konden zien, waren ze vast trots op de Nederlandse landbouwindustrie anno 2014.

Niels van der Boom
Techredacteur bij Boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
1 reactie
H.Bartlema 30 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/niels-van-der-boom/item/10857302/De-niesende-koe-en-meer-Nederlandse-noviteiten]De niesende koe en meer Nederlandse noviteiten[/url]
Een mooie column, met aandacht voor de grote lijnen en de grote uitvindingen . De pendelstrooier hoort daar zeker bij, maar natuurlijk ook de wielstrooier van Lely. Dit baanbrekende concept is door vele fabrikanten gecopieerd , met het model uit de jaren 60 van de vorige eeuw kunnen werkbreedtes gehaald worden van 40 meter bij een juiste afstelling( bv die van KBT uit Wageningen ! )Ook de emissiearme aanwendingstechnieken hadden wel genoemd mogen worden als staaltjes van Nederlandse inventiviteit. Daarop aansluitend : smart fertilization het sluitstuk van onze inventiviteit op het gebied van verantwoord toedienen van plantenvoeding !
leuk 30 Augustus 2014
Ik hoorde dat ze ook een geldverdienmotor hebben uitgevonden. Dat is pas innovatief.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden