Nieuws CBS

Daling in gebruik chemische middelen

26 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De landbouwsector in Nederland heeft in 2016 zo'n 5,7 miljoen kilo chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dat is ruim 3,5% minder dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Uit de cijfers blijkt wel dat de dosering per hectare met 0,2 kilo (+2%) is toegenomen tot 8 kilo per hectare. Dat komt met name door een verschuiving naar meer middel bij de intensievere teelten (zoals lelies en tulpen) en minder middel op de kleinere arealen, zoals maïs en tarwe.

Minder door bio
Het areaal waarop chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, is met 5% afgenomen. "Er is zo’n 40.000 hectare minder bespoten, ten opzichte van 2012. Dat komt vooral door het gestegen areaal biologische landbouw", zegt Cor Pierik, landbouwwoordvoerder bij het CBS.

Voornamelijk de hoeveelheid middelen voor onkruid en loofdoding is gedaald (-15%). De meeste middelen worden nog steeds gebruikt voor de bestrijding van schimmels en bacteriën, hoewel ook hier het gebruik met 3% is gedaald.

Gebruik in aardappelen 
Het gebruik van diverse insecticiden daalde in 2016 met 26%. Alleen het gebruik van de middelen voor groeiregulatie en kiemremming is gestegen. Akkerbouwers gebruikten in 2016 bijna 3,6 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen. Het grootste deel daarvan (40%, oftewel 2,3 miljoen kilo) werd gebruikt in de aardappelen.

Op hoofdlijnen is dat goed nieuws, zo meent Pierik: "Echter, als je de milieu-impact wil bekijken, dan moeten alle verschillende middelen beoordeeld worden. Dit omdat er een groot verschil zit tussen de impact van de middelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 27 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879411/daling-in-gebruik-chemische-middelen][/url]
De grootste gebruiker in ned van roundup is de ned spoorwegen in kg actieve stof geen grassprietje tussen de rails dit wordt niet bekend gemaakt valt onder zeer gevoelige informatie
Abonnee
verkoper 27 Juli 2018
Wij hebben dit jaar enorm bezuinigd en pro milieu geweest. De piepertjes zijn maar 5 x gespoten.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Nieuws Inkomensraming WER & CBS

Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden