Nieuws CBS

Daling in gebruik chemische middelen

26 Juli 2018 - 1 reactie

De landbouwsector in Nederland heeft in 2016 zo'n 5,7 miljoen kilo chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dat is ruim 3,5% minder dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Uit de cijfers blijkt wel dat de dosering per hectare met 0,2 kilo (+2%) is toegenomen tot 8 kilo per hectare. Dat komt met name door een verschuiving naar meer middel bij de intensievere teelten (zoals lelies en tulpen) en minder middel op de kleinere arealen, zoals maïs en tarwe.

Minder door bio
Het areaal waarop chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, is met 5% afgenomen. "Er is zo’n 40.000 hectare minder bespoten, ten opzichte van 2012. Dat komt vooral door het gestegen areaal biologische landbouw", zegt Cor Pierik, landbouwwoordvoerder bij het CBS.

Voornamelijk de hoeveelheid middelen voor onkruid en loofdoding is gedaald (-15%). De meeste middelen worden nog steeds gebruikt voor de bestrijding van schimmels en bacteriën, hoewel ook hier het gebruik met 3% is gedaald.

Gebruik in aardappelen 
Het gebruik van diverse insecticiden daalde in 2016 met 26%. Alleen het gebruik van de middelen voor groeiregulatie en kiemremming is gestegen. Akkerbouwers gebruikten in 2016 bijna 3,6 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen. Het grootste deel daarvan (40%, oftewel 2,3 miljoen kilo) werd gebruikt in de aardappelen.

Op hoofdlijnen is dat goed nieuws, zo meent Pierik: "Echter, als je de milieu-impact wil bekijken, dan moeten alle verschillende middelen beoordeeld worden. Dit omdat er een groot verschil zit tussen de impact van de middelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 27 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879411/daling-in-gebruik-chemische-middelen][/url]
De grootste gebruiker in ned van roundup is de ned spoorwegen in kg actieve stof geen grassprietje tussen de rails dit wordt niet bekend gemaakt valt onder zeer gevoelige informatie
Abonnee
verkoper 27 Juli 2018
Wij hebben dit jaar enorm bezuinigd en pro milieu geweest. De piepertjes zijn maar 5 x gespoten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

BB TV Cor Pierik

Hoeveel melkveehouders zijn straks agro-industrie?

BB TV BB Feiten

Wat is aandeel landbouw aan economie én emissies?

Nieuws Gewasbescherming

Macron: Eén GBM-beleid voor heel de EU vereist

Nieuws CBS-cijfers

Waarde stijgt, maar volume landbouwexport stagneert

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox