Lucas Photo / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Chinese honger naar zuivel nog lang niet gestild

23 September 2021 - Klaas van der Horst

De Chinese honger naar zuivel uit het buitenland is nog lang niet gestild. Alleen kindervoeding en daaraan verwante ingediënten zijn minder gevraagd.

Dit blijkt uit de jongste cijfers van de Trade Data Monitor. Aan melkpoeders heeft China op jaarbasis (tot en met augustus) zo'n 40% meer product gekocht dan vorig jaar. De kaasaankopen zijn 45% gestegen, maar kaas vertegenwoordigt wel een veel kleiner volume. Melk en room zijn ook veel meer in trek.

Chinese zuivelimp
De Chinese zuivelaankopen in het buitenland zijn dit jaar enorm toegenomen.

Europese statistieken, die iets minder actueel zijn, bevestigen dit beeld. Het grootste deel van de Chinese aankopen wordt gedaan in Nieuw-Zeeland, maar indirect profiteren ook zuivelproducenten elders van de Chinese koopwoede.

Overslag-infarct Amerikaanse westkust
Het houdt de wereldzuivelmarkt schoon en de prijzen op een relatief hoog peil. Daar dragen overigens ook de mondiale logistieke problemen aan bij. Zo lukt het Amerikaanse zuivelexporteurs bijvoorbeeld niet om grote volumes relatief goedkope melkpoeder het land uit te krijgen richting Azië vanwege een overslag-infarct aan de Amerikaanse westkust. Europese exporteurs maken daar dankbaar gebruik van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden