Shutterstock

Nieuws Inflatie naar record

Hoogste inflatie in bijna veertig jaar

7 December 2021

De inflatie stond in november op de hoogste stand (5,2%) in veertig jaar, waarmee het inflatiepeil historisch kan worden genoemd. De inflatie in november was de hoogste na september 1982, aldus cijfers die het CBS vandaag publiceerde. De snelle stijging van de inflatie komt door de hoge prijzen van gas en elektriciteit. De inflatie in Nederland is inmiddels hoger dan die van de gehele eurozone. 

De prijzen van gas en elektriciteit stegen in november verder. Gas was in november 53% duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat nog 30,6% ten opzichte van het jaar 2020. De oorzaak voor de nog altijd stevige prijs van gas in Europa is de tegenvallende aanvoer en het koude weer dat door meteorologen voor de eerste helft van december wordt verwacht.

De prijsstijging op jaarbasis van elektriciteit nam toe van 39,6% in oktober naar 74,9% in november. Elektriciteit blijft naar verwachting onverminderd duur, wat veroorzaakt wordt door de hoge prijs voor gas en kolen. Die traditionele brandstoffen hebben op dit moment een belangrijk aandeel in de energiemix en bepalen daarmee voor een groot gedeelte de stroomprijs.
 

Consumentengoederen en -diensten waren in november 5,2% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. Ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in november 1,1% duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat nog 0,2%. Het CBS schrijft dit toe aan de prijsontwikkeling van aardappelen, fruit en koffie.
 

Inflatie in Nederland hoger dan de eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in november 5,9% duurder dan een jaar eerder, in oktober was dat 3,7%. De inflatie was volgens het CBS nog niet eerder zo hoog. De inflatie in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 4,1% in oktober naar 4,9% in november. De inflatie in Nederland is daarmee voor het eerst na april hoger dan de inflatie in de eurozone.

Meer over

inflatieCBS
Regenradar
Powered by Agroweer
Inflatiespook laat voeding nog grotendeels met rust

BB TV Cor Pierik

Inflatiespook laat voeding nog grotendeels met rust

Inflatie omhoog, maar komt in 2022 wel naar beneden

Opinie Han de Jong

Inflatie omhoog, maar komt in 2022 wel naar beneden

Niet meer koopkracht met nieuw kabinet door inflatie

Nieuws CPB

Niet meer koopkracht met nieuw kabinet door inflatie

'Economische groei in 2022, maar met hogere inflatie'

BB TV Edin Mujagić

'Economische groei in 2022, maar met hogere inflatie'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief