Shutterstock

Nieuws Sojabonen

Iets minder soja ingevoerd, wel recordimportwaarde

2 Maart 2022

Nederland heeft afgelopen jaar voor €1,86 miljard aan sojabonen ingevoerd, een recordimportwaarde. In kilo's werd iets minder ingevoerd: 4,16 miljard kilo tegenover 4,53 miljard kilo in 2020. Van de grootste sojaleverancier, Brazilië, werd wel 2% meer soja afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vanuit Brazilië werd een recordhoeveelheid soja geïmporteerd: 2,39 miljard kilo. De importwaarde uit dat land nam ook enorm toe, tot een record van €1,08 miljard. Dat was één jaar eerder nog €760 miljoen. Naast de grotere invoerhoeveelheid, komt de hoge importwaarde vooral door de hoge prijs. De sojaprijs is met 39% gestegen door factoren als droog weer in Brazilië en een toename van de Chinese vraag.

Behalve Braziliaanse soja, kwam afgelopen jaar 1,27 miljard kilo soja uit de Verenigde Staten en 0,5 miljard kilo uit ander bestemmingen. Brazilië is de grootste leverancier aan Nederland. 58% van de geïmporteerde soja kwam daar vorig jaar vandaan. In 2020 was dat 52%. In 2018 waren de Verenigde Staten nog de grootste leverancier, met een aandeel van 71%. Vorig jaar was Amerika goed voor 30% van de soja-import, tegen 35% in 2020.

Nederland grootste importeur
In de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van sojabonen. Bijna 25% van alle door Nederland ingevoerde sojabonen is bestemd voor wederuitvoer. Ruim 75% wordt in Nederland verwerkt, met name door de diervoederindustrie en in mindere mate door de voedingsindustrie en voor non-foodtoepassingen.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Cor Pierik

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

Inside CBS

Helft soja komt uit Brazilië, invoervolume stijgt

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt blijft krap, logistiek de uitdaging

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief