Eigen foto

Ruwvoertour Weer - week 19

Maïs ligt droog en extreme temperatuurverschillen

10 Mei 2022 - Ruben van der Maas

De droogte laat zich behoorlijk gelden op een aantal percelen gras en snijmaïs van de Boerenbusiness Ruwvoertour. Per gebied verschilt de opkomsten van maïs en voederbieten, maar ook de grasgroei varieert. Zijn de melkveehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour al aan het beregenen?

Het vochttekort verschilt per gebied. Het neerslagtekort geldt landelijk, maar door de verschillen in grondsoort varieert de beschikbare hoeveelheid vocht voor het gras en de maïs wel. Hieronder in de afbeelding een overzicht hoe de vochttekorten zijn in Nederland.

Neerslagtekort kaart (KNMI)

Extreem temperatuur verschil
De temperatuur tussen dag en nacht verschillen in sommigen gevallen extreem. 's Nachts neemt de temperatuur een vrije val tot het vriespunten overdag - met over het algemeen een sterke zon - schiet deze temperatuur weer omhoog. 

Linkerkant de temperatuur gemeten bij Kusters in Guttecoven (Li) en aan de rechterkant de temperatuur bij Welhuis in Wapse (Dr.)

Aan de linkerkant in de afbeelding is het grote temperatuurverschil te zien bij Silvain Kusters in Guttecoven (L). Tussen dag en nacht is er een verschil van ruim 20 graden. Bij Robert Welhuis in Wapse (Dr.) laat de minimale temperatuur met 1 graad nog bijna nachtvorst zien. Dat terwijl overdag de temperatuur ruim boven de 20 graden komt.

Mais ligt droog
Onder de melkveehouders heerst ook enige onzekerheid door de droogte. Deze laat zich inmiddels behoorlijk gelden in sommige percelen. Bij Jandirk Ubbels in Jelsum (Fr) is er veertien dagen geleden maïs gezaaid. De zaden liggen te droog in het perceel, waardoor deze nog niet zijn ontkiemd. Bij Roel Assies in Zeewolde (FL) is het maïszaad wel gekiemd. Hij verwacht een dezer dagen dat de eerste scheuten bovenkomen. Assies geeft aan wanneer de opkomst hiervan dermate laag is, het perceel alsnog wordt beregend. Zijn voorzieningen voor het beregenen zijn goed, er kan oppervlaktewater onttrokken worden uit de tocht.

De mais bij Frank Rooker in Aartwoud (NH) net uit de grond. Rooker spreekt nog niet van droogte op zijn percelen.
Bij Jandirk Ubbels in Jelsum (Fr) ligt het maïs zaad al 14 dagen en kiemt niet.
Het gras bij Rooker uit Aartswoud (NH), die op 26 april is gemaaid, groeit goed terug. Volgens hem heeft het gras nog weinig last van de droogte.
Bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (NB) is zaterdag 7 mei mest gereden op het grasland. Vervolgens is Van Nostrum gelijk begonnen met beregenen van het grasland.
Robert Welhuis in Wapse (Dr.) geeft aan dat de opkomst van de voederbieten op verschillende plekken niet voldoende is. Hij besluit daarom de voederbieten water te geven om de opkomst te verbeteren. Overigens geeft Welhuis wel aan de maïs nog geen last heeft van vochttekorten.
De maïs bij Silvain Kusters in Guttecoven (L) komt goed op. Kusters geeft aan dat er op dit moment nog voldoende vocht is voor het gewas.

Sander Vijverberg in Strijen (ZH) geeft aan dat de maïs nog geen vochttekort heeft, maar het grasland een ander verhaal is. Het perceel laat aardige droogtesporen zien. Vijverberg begint daarom deze week met het beregenen van het grasland. Ook geeft hij aan de luxe te hebben dat er voldoende oppervlakte water aanwezig is in de sloot om te beregenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

BB Weer met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

BB Weer met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Gewastour Weer

Overvloedige neerslag leidt tot problemen in het land

BB Weer met Robert de Vries

Ook oktober warmer, maar grens koude lucht dichtbij

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox