Registratie van mixen

Veldspuit vullen via een app op de iPad

10 Februari 2015

Wie veel verschillende gewassen en middelen moet bespuiten kan veel tijd winnen bij het vullen van de spuit. Dat levert vaak meer voordeel op dan een bredere spuitboom. Het Amerikaanse bedrijf Sure Fire ontwikkelde hiervoor een systeem genaamd QuickDraw. Je bedient hem met een iPad. Voordeel is dat alle middelen direct worden geregistreerd.

Maximaal zes middelen automatisch vullen met Quickdraw

Quickdraw tackelt twee problemen bij het gebruik van de veldspuit. Aan de ene kan zorgt het voor capaciteit tijdens het vullen. In de Verenigde Staten is water niet zomaar verkrijgbaar. Een tank op de kopakker is vaak voor handen. Door het toevoegen van de middelen zoveel mogelijk te automatiseren scheelt tijd. Het systeem kan in 6,5 minuten ongeveer 3.800 liter water en middel vullen.


Het tweede grote voordeel is de automatisering bij het middelen toedienen. Vooraf zijn ‘batches’ aan te maken. Bijvoorbeeld één voor de ziektebestrijding in aardappelen plus wat kunstmest. Of een cocktail van herbiciden in suikerbieten. Die slaat de iPad app op, waardoor ze later oproepbaar zijn. Ondertussen kun je handmatig tot vijf middelen of poeders toevoegen per mix. De registratie hiervoor gebeurt handmatig.

Het QuickDraw systeem wordt als bouwpakket geleverd voor montage op een trailer. Er zijn twee versies, voor vier of zes middelen. Daarvan is er één schoon water. Die kunnen worden opgeslagen in 1.000 liter IBC’s of een ander soort tank. Alle tanks zijn gekoppeld aan een ventielenblok. Dit centrale regelsysteem is uitgevoerd met ‘Micro-Motion’ flow meters. Die meten de massa, dichtheid en het volume van de vloeistof. Dit maakt ze tot 0,5 procent accuraat per vul beurt.

Het berekenen van de juiste hoeveelheid middel doet de app automatisch voor je. Hiervoor vul je de te bespuiten oppervlakte of het totale volume in. Daarvoor moet het systeem de applicatie per acre weten. De app berekent zelf hoeveel middel moet worden getankt. Het verpompen van de vloeistof gebeurt standaard met een 3 inch pomp.

Het regelstation communiceert met de iPad via een wifi-verbinding. Je kunt de opgeslagen gegevens downloaden naar je computer voor de registratie. Per vul beurt wordt een log file aangemaakt.

QuickDraw is volledig geënt op de Noord-Amerikaanse markt. Het laat echter wel zien waartoe automatisering in staat is. Tijd en geld besparen in de praktijk. Daarnaast wordt het middelengebruik beter traceerbaar en veiliger. De kans op rekenfouten is kleiner. Een dergelijk systeem is vooral interessant voor grote akkerbouwers of loonspuiters, die hun grond verspreidt hebben liggen en niet met oppervlaktewater spuiten. Goedkoop is QuickDraw niet. De prijs voor een systeem met vier tanks begint bij 20.000 dollar. Omgerekend zo’n 18.800 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer
Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Dit zijn de grootste grondeigenaren in de VS

Nieuws Grond

Dit zijn de grootste grondeigenaren in de VS

Margeverzekering helpt driekwart melkers in VS

Achtergrond Melk

Margeverzekering helpt driekwart melkers in VS

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief