Voor wie zich als grondeigenaar afvraagt; wat is rendabeler, pootaardappelen of zonnepanelen?, heeft de Wageningen UR de oplossing. Uit praktijkonderzoek op de zonneweide van Acrres blijkt dat je maar beter geen gewassen kunt telen om het hoogste saldo te halen. Zelfs zonder subsidie verdien je met een zonnepark meer geld als akkerbouwer.
Op de Accres zonneweide in Lelystad worden stroomproductie en rentabiliteit van verschillende typen PV-panelen en vrijeveldsopstellingen met elkaar vergeleken. Op basis van het onderzoek, dat de laatste jaren heeft plaatsgevonden, concludeert de WUR dat een efficiënt ingedeeld park per hectare 500 MWh per jaar kan ‘oogsten’. Dat is genoeg voor 150 huishoudens.
Lelystad telt 76.285 inwoners. Dit houdt in dat 152,5 hectare zonnepanelen nodig is om heel de stad van zonne-energie te voorzien. Met de huidige aardappelprijzen willen akkerbouwers wellicht wat areaal inleveren voor de komende tien tot vijftien jaar. Het grootste zonnepark ter wereld meet 2.500 hectare en wekt 550 megawatt per dag op in de Californische woestijn.
In vergelijking met het saldo van akkerbouwgewassen levert zonnestroom een hoger saldo op. Zelfs zonder Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) subsidie is de opbrengst van een hectare zonnepanelen in Flevoland rendabeler dan de teelt van pootaardappelen.
Ligt de stroomprijs lager dan 10 cent, dan kan de investering in een zonneweide niet worden terugverdiend. Teken je het project in voor een SDE-fase, dan verdien je hem binnen 10 jaar terug. Bij een gedeeltelijke investering van 20 procent is de terugverdientijd 12 jaar. Echter, je loopt bij de laatste SDE-fases wel het risico dat het budget snel overschreden is.
Door in te tekenen op 0,13 cent per kWh heb je volgens de WUR minder risico, maar kun je de investering toch binnen 11 tot 13 jaar terugverdienen. Het benadrukt dat het rendement per situatie verschilt. Bij een hoog belastingtarief kan meer afschrijving worden afgetrokken, wat de terugverdientijd verkort. Een gezamenlijke inkoop van grootschalige systemen kan de kosten ook verlagen. Bij gezamenlijke onderhandelingen over de terugleververgoeding bij energiemaatschappijen kan een hogere prijs worden bedongen dan het SDE subsidiebedrag.
© DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10862697/Zonnepanelen-leveren-beter-saldo-dan-pootgoed]Zonnepanelen leveren beter saldo dan pootgoed[/url]