DLV Plant beoordeelt techniek

Vier spuitsystemen aan de tand gevoeld

25 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

DLV Plant start dit najaar met het testen van vier verschillende spuittechnieken binnen de ‘open teelten’. Hiervoor is een speciale spuitmachine ontwikkeld die de vier technieken combineert. Het gaat om; conventionele spuittechniek, lucht-vloeistofsysteem, luchtondersteuning met luchtzak en de Wingssprayer. Dinsdag 25 augustus kreeg de machine zijn vuurdoop.

Met een speciale machine worden vier technieken getest

De eisen omtrent het milieu – waarbij drift een centrale rol speelt – wordt steeds vaker aangescherpt. Het gevolg is dat nieuwe eisen worden gesteld aan spuittechniek. Allereerst spuitdoppen, maar ook de ondersteunende techniek en werking van middelen. Om al deze factoren in de praktijk te kunnen testen liet DLV Plant een speciale machine ontwikkelen. Daarmee gaat het dit najaar de boer op.

De ‘voorkant’ van de machine is vergelijkbaar met die van een gangbare proefveldspuit. Kleine middelentankjes waarmee snel gewisseld kan worden tussen verschillende middelen. De vloeistof wordt verpompt door gangbare een zuigermembraampomp. De spuitboom is gedeeltelijk voorzien van gangbare spuittechniek en drie verschillende hulpmiddelen om effectiever te spuiten. Dit zijn een luchtzak van MB Techniek, spuitdoppen met luchtinjectie (systeem Airtec) en een Wingssprayer. Laatstgenoemde is een kunststof scherm die het gewas licht opentrekt, zodat de spuitnevel in het gewas wordt geblazen.

Daags voor de demonstratie – die plaatsvond op een zeer winderig perceel suikerbieten en witlof – werd nog de laatste hand gelegd aan het apparaat. Praktijkervaring was daarom nog niet opgedaan, wat de demonstratie enigzins beïnvloedde. Aanwezige vertegenwoordigers van fabrikanten voor spuiten, spuitdoppen en middelen konden daarom de nodige verbeterpunten aandragen. DLV Plant hoopt bij voor deze bedrijven volgend seizoen in de praktijk aan de slag te kunnen gaan.

Het onderzoeksinstituut wil de machine gaan inzetten voor onderzoek naar spuitdoppenkeuze, dopafstand, spuitdruk, spuithoogte, spuitvolume en de rijsnelheden. Allereerst in relatie met de bestrijding van Sclerotinia, trips, bladluis en onkruiden. Voordeel van de techniekencombinatie is dat onder gelijk omstandigheden snel gewerkt kan worden in een kleine opstelling. De werkbreedte per techniek bedraagt daarom slechts zes meter.

Nederlandse akkerbouwers zullen niet direct in aanraking komen met de techniek, maar zeer zeker wel met de testresultaten. Deze worden namelijk gebruikt voor het bepalen van emissie en toelating van doppen binnen de SKL lijst. Nu wordt op dit gebied nog te weinig onderzoek uitgevoerd, omdat praktijkmatig uitvoeren moeilijk is.


Dinsdag 25 augustus stelde DLV Plant hun gloednieuwe spuitmachine voor in Nagele aan vertegenwoordigers van machinefabrikanten, middelenfabrikanten en doppenproducenten. Ook mensen van het waterschap waren aanwezig. Het voorste gedeelte is speciaal voor proefvelden ontwikkeld, zodat met kleine volumes kan worden gewerkt.


De spuitboom combineert vier spuittechnieken, over een breedte van 6 meter per systeem. Aan de linkerzijde zijn dat luchtinjectiedoppen (systeem Airtec) en de Wingssprayer.


Aan de andere zijde wordt de standaard doppentechniek toegepast - in dit geval een AX 110-04 en luchtondersteuning in de vorm van een luchtzak. Een van de grote nadelen, die uit de eerste praktijktest bleek, is de stabiliteit. De boom wordt namelijk niet egaal belast, waardoor het in dit geval moeilijk bleek de juiste afstand tot het gewas aan te houden. Maar, het ging hierbij om een eerste test.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Wim Claessens 26 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10865400/Vier-spuitsystemen-aan-de-tand-gevoeld]Vier spuitsystemen aan de tand gevoeld[/url]
In het artikel praat men over De driftarme doppen lijst van SKL, dit moet echter TCT zijn en niet SKL. Er wordt veel onderzoek gedaan, ook naar technieken anders werden deze niet vermeld op de lijst.
Redactie 26 Augustus 2015
DLV Plant spreekt zelf over SKL in haar presentatie. Wat is juist?
truus 26 Augustus 2015
ben helaas bang dat met alleen doppen het niet goed gaat komen, we zullen over moeten naar een andere spuittechniek (wingssprayer-luchtzak-twinfliud) met doppen krijg je gewoon weg geen goede bedekking meer als 75% driftreductie moet behalen die druppels zijn zo zwaar dat ze er meteen van af rollen die ervaring heb ik inmiddels wel!, nog maar te zwijgen over de teeltvrije zone,s langs sloten daar mee kun je met zulke technieken terug naar 1 meter tot zelfs halve meter! dan zijn de meters grond zo terug verdient met een van die techieken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden