Scanservice Alliance en CZAV

Teeltadviseurs willen drone hype niet mislopen

25 Maart 2016 - Niels van der Boom

Toeleveranciers voor de agrarische sectors willen de groeiende markt van gewasscans niet mislopen. Zo maken Alliance Groep en CZAV bekend dat het vanaf dit seizoen bij hun ook mogelijk is om percelen te scannen met behulp van een drone.

Vorig jaar werd voor het eerst op grote schaal ervaring opgedaan met het scannen van percelen binnen de akkerbouw en veehouderij. Agrifirm Plant sloot een samenwerkingsverband met meerdere drone eigenaren om een scanservice met teeltadvies aan te kunnen bieden. Want, die koppeling is essentieel. Voor dit seizoen gaan ook adviseurs en leveranciers van CZAV en Alliance aan de slag met zo’n service.

CZAV werkt voor de scanservice samen met het Franse Airinov

CZAV besteed het vliegen met de drone en het verwerken van de beelden aan het Franse bedrijf Airinov. Begin dit jaar maakte het bekend ook in onder andere Nederland haar services aan te gaan bieden, nadat het in 2010 startte. Ook in Vlaanderen werkt het daarvoor samen met CZAV. Airinov is tevens de Franse importeer van de eBee, één van de populaire agrarische drones. Echter, ook het aanbod hier groeit. Zo start SBG Precision Farming dit jaar met de verkoop van AgEagle drones.

Airinov gaat voor CZAV dit seizoen alleen percelen met tarwe scannen. Vervolgens wordt een taakkaart voor de kunstmeststrooier of veldspuit gegenereerd zodat plaatsspecifiek stikstof kan worden toegediend. ‘Dit gebeurt tijdens de tweede of derde gift’, legt verkoopleider Bram de Visser uit. ‘Vijftien jaar geleden startte CZAV al met gewasscans vanuit de lucht, in een project met Kemira. Later deden we ervaring op met Mijnakker. We zijn de ontwikkelingen blijven volgen en achten het systeem nu praktijkrijp. Zo is de techniek op veel machines nu ver genoeg om plaatsspecifiek te werken.’

CZAV start bewust klein en wil in de loop van het seizoen ervaring opbouwen. Ook omdat Airinov vanuit Frankrijk de meeste kennis in granen heeft opgebouwd. Het bedrijf koos er bewust voor om het scannen uit te laten besteden. De kosten hiervoor bedragen tussen de 15 en 20 euro per hectare. De service wordt in het gehele verkoopgebied van de toeleverancier aangeboden.

Ook Alliance ziet 2016 als een leerjaar. Het begint met het aanbieden van scans, variatie- en taakkaarten in wintertarwe en aardappelen. Voor de wintertarwe is het eveneens mogelijk strooikaarten te genereren. Voor aardappelen worden alleen nog variatiekaarten aangeboden, zodat je de variatie binnen een perceel waar kunt nemen. Voedergrasland kan ook worden gescand om een indruk te krijgen van de gewasgroei. Alliance werkt eveneens samen met een derde partij.

Alliance gaat ook in de fruitteelt proefvliegen met drones

Dit voorjaar gaat Alliance ook in de fruitteelt proefvliegen, boven appel- en perenboomgaarden. De proef is gericht op het ontdekken van groeiverschillen en de bloemintensiteit van bomen.

Het scannen met behulp van drones lijkt - net als elders in Europa en op de wereld - snel de overhand te nemen. Het aanpassen van de wetgeving in Nederland heeft hier ook bij geholpen. In Nederland zijn echter ook bedrijven actief die gewassen scannen met behulp van helikopters en vliegtuigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden