Kosten aansluiting fors hoger

Rabobank investeringsfonds legt glasvezelinitiatieven lam

22 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

In totaal telt Nederland 137 burgerinitiatieven om glasvezel aan te leggen in buitengebieden. Slechts vijf coöperaties slaagde daar tot nu toe in. Veel initiatieven leunen op financiële steun van het Rabobank investeringsfonds CIF. Die trekt echter zijn handen van de projecten af, met paniek tot gevolg.

Nederland telt ongeveer 300.000 huishoudens en bedrijven in het landelijk gebied, die niet aangesloten zijn op een internetverbinding met minimaal 30 megabit per seconde downloadsnelheid. Met een immer groeiende behoefte naar snel internet is dat wel een vereiste. Telecombedrijven slaan het platteland over. De aanlegkosten wegen niet op tegen de baten. Burgerinitiatieven trachten het heft in eigen hand te nemen. Vooral in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant vind je ze. Van de 137 coöperaties (100 serieuze) slaagde er slechts vijf in om daadwerkelijk een netwerk aan te leggen. Ze botsen allemaal tegen hetzelfde probleem aan: Glasvezel aanleggen is een kostbare zaak.

Het is ontzettend moeilijk om rond te rekenen

Anderhalf jaar geleden kwam de reddende hand van de Rabobank. Het Commincation Infrastructure Fund (CIF) maakte bekend de aanleg van glasvezel op het platteland te stimuleren. Daarvoor heeft het fonds geld aangetrokken van onder andere pensioenfondsen. Echter, na aansluiting van de eerste 10.000 adressen in Twente is het fonds erachter gekomen dat te weinig rendement wordt gegenereerd, schrijft het FD. 'Het is een ontzettend moeilijke zaak om rond te rekenen. Burgers en bedrijven moeten rekening houden met substantieel hogere aansluitkosten’, laat een woordvoerder van CIF weten in de krant. Eind februari wordt meer duidelijkheid verwacht.

Hoe werkt het Rabobank-fonds CIF?

  • Gebieden verdeeld in clusters van 3.000 tot 4.000 aansluitingen.
  • 96 % van het gebied krijgt glasvezel voor 9,95 euro aansluitkosten per maand. 50 % deelname vereist.
  • 4 % komt niet in aanmerking en moet meer betalen voor een aansluiting.
  • Nieuw aanbod 12,50 euro aansluitkosten per maand of afkoopsom 1.600 euro. 50 % deelname blijft.
  • Achteraf aansluiten kost 995 euro.
  • Aansluitkosten staan los van kosten provider.

Het CIF is te optimistisch geweest met haar rekensom, zo maakte het in december bekend. De afstand tussen de aansluitingen is te groot en er zijn veel natuurlijke barrières, die de kosten verhogen: spoorlijnen, bomen en watergangen. CIF werkt aan een nieuw aanbod, waar momenteel marktonderzoek naar wordt gedaan. Eind februari worden de resultaten bekendgemaakt. Een aantal gemeenten heeft al een nieuw aanbod van CIF ontvangen. De kosten stijgen van 9,95 tot 12,50 aansluitkosten per maand.

Veel coöperaties denken dat ze even voor telecombedrijf kunnen spelen

Bij de verschillende burgerinitiatieven komt het besluit van CIF hard aan. Het is namelijk hun enige levenslijn om een glasvezelnetwerk te kunnen realiseren. Deels ligt het probleem bij de coöperaties zelf. Die mening is Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling, en Koen Salemink toebedeeld. 'Veel coöperaties denken dat ze even voor telecombedrijf kunnen spelen', zegt Salemink. 'Voor 3.000 aansluitingen heb je al snel 9 miljoen euro nodig. Alle eisen en onderhandelingen die daarbij horen gaan de pet van vrijwilligers ver te boven. De overheid kan niet eisen dat particulieren als telecombedrijf op gaan treden.'

De gemeentes denken ondertussen alleen aan het centrum. Daar zitten de meeste stemmen, zo erkennen ze zelf. Het buitengebied mag het zelf uitzoeken. En de hoop zakt snel weg wanneer niet voldoende financiering beschikbaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Blije melkveehouder 22 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873504/Rabobank-investeringsfonds-legt-glasvezelinitiatieven-lam]Rabobank investeringsfonds legt glasvezelinitiatieven lam[/url]
Als gebruiker van een van de 5 initiatieven die doorging kan ik zeggen dat glasvezel het echt waard is. Geen Digitenne meer en gezoek naar een goed signaal of een te zwaar administratieprogramma dat het internet lam legt. Ik hoop dat de burgeriniatieven op een andere manier alsnog door kunnen gaan.
w Torsius 22 Februari 2017
met de onroerende zaak belasting vergeten ze ons overigens niet.
Dan schijnt het zo te wezen dat je méér mag betalen , omdat je toch in het buitengebied woont??
Pieter Hoenderken 22 Februari 2017
Er is een goed alternatief in de vorm van mobiel internet (4G) Technisch is dit een goede verbinding, alleen door het verdienmodel van de providers is het een te dure verbinding. Dit wordt met name veroorzaakt doordat er slot zit op het data-verbruik. Als de overheid er in slaagt om samen met de providers dit verdienmodel anders te maken, kan iedereen in Nederland beschikken over een snelle verbinding.
Jos 22 Februari 2017
Pieter heeft helemaal gelijk. De techniek is er gewoon om de glasvezel over te slaan en G4 betaalbaar te maken. Maar dat zullen de grote jongens nooit toestaan! Nu kan en wordt er onbeschoft veel verdiend aan G4 en dat willen ze zo houden. Sterker, G4? De techniek van wifi (idd, dat wat je thuis ook hebt) is ook geschikt om als wan iedereen te voorzien van data, telefonie en tv met een goede snelheid. Maar zolang iedere club voor eigen parochie preekt, en de overheid het blijft toestaan, zullen we moeten betalen. En een boel. De grote jongens zullen het pareren met argumenten als ontwikkelingskosten en onderhoud en dat slikjen we dan maar...
Henk 22 Februari 2017
4G is echt geen goed alternatief voor glasvezel. Na één snelle google search is zoiets al eenvoudig vast te stellen. Elke keer als het om aansluiten van glasvezel gaat komt dit argument toch weer terug: "straks wordt toch alles draadloos". Jos en Pieter geven hierin valse hoop dat het vanzelf wel goed komt als er maar betaalbaardere abonnementen komen. Een vaste verbinding is qua stabiliteit, veiligheid en bandbreedte niet te vergelijken met draadloze alternatieven, daarom hoop ik ook dat iedereen die een mogelijkheid ziet om een glasvezelverbinding te krijgen deze kans met beide handen aangrijpt en liever ingaat op de "hoe" dan de "of" de glasvezelverbinding er komt.
Wim Claessens 23 Februari 2017
Misschien een briefje naar de politiek. "Daar wij, gezien we geen aansluiting hebben op het internet, de post van Gemeente en Rijk niet kunnen downloaden zien we geen mogelijkheid om de belasting te betalen".
Misschien moeten we voortaan maar alles contant gaan doen ipv internetbankieren.
"is het fonds erachter gekomen dat te weinig rendement wordt gegenereerd", er wordt gewoon niet genoeg aan verdiend.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden