Boerenbusiness analyse

Wat steekt er achter Deere's overnamepad?

30 Juni 2017 - Niels van der Boom - 2 reacties

Na 4,6 miljard euro te hebben betaald voor de Duitse Wirtgen Group heeft John Deere nog voldoende fondsen in de overnamepot om een nieuwe fabrikant in te lijven. Dat is het Italiaanse Mazzotti geworden. Best bijzonder, aangezien Deere al goed vertegenwoordigd is op spuitengebied.

Het familiebedrijf Mazzotti bouwt sinds 1987 zelfrijdende veldspuiten. Naar eigen zeggen is het marktleider in thuisland Italië, met een marktaandeel van 85%. Zo'n 80% wordt geëxporteerd, voornamelijk naar landen elders in Europa. In 2015 bouwde het 200 zelfrijders.

200

machines

bouwde Mazzotti in 2015

Mijlpaal voor John Deere
Ter vergelijking: John Deere bouwde in 9 jaar tijd 1.000 machines. Die mijlpaal vierde het in april. Omgerekend ruim 100 machines per jaar. Daarbij moet gezegd worden dat JD maar 1 model in 2 varianten heeft. Mazzotti heeft 3 series. Naar eigen zeggen is JD marktleider in Europa op het gebied van zelfrijders. Begin 2016 vierde Deere al dat het 10.000 getrokken veldspuiten produceerde. Dat doet het sinds 1997 in Horst, Limburg. Met de overname van Douven betrad Deere de Europese markt voor veldspuiten.

Wat zit er achter?
Het is gissen naar de exacte reden waarom John Deere de Italianen uit Ravenna overneemt. Volgens Deere’s Chief Information Officer John May blijft alles zoals het is. Als reden geeft hij de kans voor het bedrijf om meer klanten in Europa te kunnen bedienen. “Mazzotti kan genieten van de volledige steun van John Deere, om het succes verder uit te bouwen”, zo meldt hij in het persbericht. Wellicht dat de financiële situatie een rol speelt? Dat is een Italiaanse fabrikant niet vreemd.

Beyne en Kverneland
Mazzotti heeft in Nederland sinds geruime tijd mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst in Noordwijkerhout als importeur. Dat blijft ook na de overname zo. Ook in Spanje en Tsjechië heeft het importeurs zitten. De laatste jaren is het bekend geworden als leverancier van zelfrijders aan de Belgische spuitenfabrikant Beyne en Kverneland. Vanuit Nieuw-Vennep worden de zelfrijders, met eigen spuittechniek, onder de naam iXdrive verkocht met merknaam Kverneland of Vicon.

Alle grote fabrikanten zoeken een zelfrijder

Zoektocht naar zelfrijder
Alle grote spuitenfabrikanten proberen in hun productprogramma een zelfrijdende machine op te nemen. Van oudsher werd alleen in het Verenigd Koninkrijk veel met zelfrijders gewerkt. De Europese markt voor zelfrijders, op het vasteland, werd in het verleden grotendeels gedomineerd door namen als Agrifac, Delvano en Dammann, naast kleine lokale spelers. Amazone zocht samenwerking met Agrifac, maar ging op eigen houtje verder. Lemken kwam recent in het nieuws door een samenwerking met Bräutigam aan te kondigen en Beyne en Kverneland doen het met Mazzotti. Heel veel keuze is er ook niet voor wie een zelfrijder zoekt die voldoet aan de eisen van een Europese (aardappel)teler. Misschien dat John Deere hier wel grip op tracht te krijgen?

Hoe gaat het na de overname?
In november 2015 nam Deere het Franse Monosem over. Het lijkt erop dat Mazzotti hetzelfde pad bewandelt. Dat betekent geen veranderingen van buitenaf, al zal het een en ander achter de schermen plaatsvinden. Grote kans dat het JD ook te doen is om technieken en patenten die beide bedrijven in huis hebben, waar het de eigen producten mee kan verrijken. Misschien speelt de stap van Agco ook een rol. Ruikt de Amerikaanse gigant zijn kans schoon om de grip te verstevigen in Europa?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
geert 30 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10875009/wat-steekt-er-achter-deere-s-overnamepad][/url]
Donald Trump is grootaandeelhouder van John Deere ,hij bezit meer dan de helft van de aandelen .Maar hij bemoeit zich er niet mee,zegt men.
Rekenen 6 Juli 2017
Mazzoti zegt 200 machines per jaar te maken, JD 100. En JD zegt dat ze marktleider is... Als JD zulke uitspraken doet, hoe kun je ze dan überhaupt nog serieus nemen
Abonnee
enzo 6 Juli 2017
Deere probeert hiermee enigzins een spuit te gaan maken die in europa wel verkocht gaat worden, het is een vlucht naar voren op eigen kracht krijgen ze het niet voor elkaar, eerder ook al Monosem overgenomen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden