Belgapom

Interview Romain Cools

'Grote zorgen over kwaliteit Nederlands pootgoed'

10 Juli 2020 - 15 reacties

De kwaliteit van het Nederlandse pootgoed staat in België de laatste jaren steeds vaker ter discussie. Nu NAK heeft aangekondigd dit jaar geen nacontroles uit te voeren, neemt de onrust verder toe. Een zorgelijke situatie volgens Romain Cools, secretaris van Belgapom.

Het interview met Romain Cools is gehouden, voordat de NAK vrijdag 10 juli bekend heeft gemaakt tot eigen verrassing toch een lading testmateriaal te hebben ontvangen. Hierdoor gaat de nacontrole in Nederland toch door.

Een gebrek aan voldoende PCR-testmateriaal noopte NAK tot het besluit dit jaar geen nacontroles op pootgoed uit te voeren. Nieuws dat voor flink wat opschudding zorgt in de aardappelsector, ook bij onze zuiderburen. Voor Romain Cools een sprekend voorbeeld van dat er nog genoeg is om komende maanden zijn tanden in te zetten. Per 1 januari 2021 draagt hij het stokje over aan zijn opvolger Tom Vandenkendelaere. Cools blijft dan nog een half jaar als adviseur op de achtergrond betrokken. Ook blijft hij leider van het World Potato Congress tot de editie in Dublin die vooralsnog gepland staat voor eind mei 2021, maar indien nodig een jaar doorschuift.

Wat was uw eerste reactie op het NAK-besluit?
"Wij hebben het bericht uit de media moeten vernemen. Toen ik het bericht las, moest ik het eerst 3 keer lezen. Ik kon het kon niet geloven. Technisch gezien begrijp ik de kwestie heel goed. Door de uitbraak van corona is er een groot tekort aan PCR-testmateriaal. Ik kan echter niet geloven dat je het als organisatie zo ver hebt laten komen. Je zou toch voorbereid moeten zijn om de huidige situatie te voorkomen."

Welke problemen voorziet u in België als gevolg hiervan?
"De Belgische aardappelsector draait op Nederlandse rassen. Persoonlijk heb ik een zeer goede relatie met de leiders van de belangrijkste pootgoedhuizen. Dat neemt echter niet weg dat er door de slechte opkomst al enkele jaren grote zorgen bestaan in België over de continuïteit van de pootgoedkwaliteit. Het gevoel dat er een soort laksheid komt in het Nederlandse kwaliteitsbeleid zwelt aan. De huidige beslissing van de NAK kun je zien als de druppel. Juist nu de virusdruk dit jaar opnieuw hoog is. Kwalitatief goed uitgangsmateriaal is van cruciaal belang. Een visuele keuring in het veld is niet voldoende om die kwaliteit te kunnen borgen. Daarvoor zijn laboratoriumtoetsen nodig. Kun je pootgoed nog wel certificeren als je de kwaliteitscontrole niet op orde hebt?"

Welke stappen gaat de Belgische aardappelsector nemen?
"We hebben gelijk gecheckt of de keuringscapaciteit in België wel op orde is. Dat is het geval, maar hier is de pootgoedteelt natuurlijk veel kleiner. Daarnaast wordt er bekeken of er mogelijkheden zijn om Nederland te helpen aan testmateriaal. Die vraag is ook door het Vlaams Verbond van Pootgoedtelers gesteld. Verder kan ik mij voorstellen dat de NAK zelf ook nog naar oplossingen zoekt, maar de huidige boodschap was wel vrij duidelijk. En ja, die zorgt wel voor het nodige schudden en beven hier in België."

Gaat België meer pootgoed van andere bestemmingen betrekken?
"De alternatieven zijn zeer beperkt. België teelt een kleine 100.000 hectare aardappelen. Ik schat dat 90% van het gecertificeerde pootgoed uit Nederland komt. Afnemers zijn vaak gebonden aan bepaalde rassen. Het pootgoedaanbod uit Frankrijk sluit daar bijvoorbeeld niet op aan. Duitsland biedt wel een aantal alternatieven. Ik voorzie wel dat Belgische kopers daar actief naar gaan zoeken en dat Nederland dat gaat merken. Het risico bestaat ook dat wordt uitgeweken naar pootgoed van mindere kwaliteit. Dat kan onze sector jaren achteruit zetten. Daar is niemand bij gebaat."

Bespoedigt dit de aangekondigde ambitie om meer zelfvoorzienend te zijn in pootgoed?
"België telt zo'n 200 eigen pootgoedtelers, maar het gros van die teelt betreft vrije rassen die worden geëxporteerd. Tot nu was Nederland hét label voor hoge kwaliteit pootgoed. Vanwege de onrust hieromtrent richting de toekomst, heeft de sector eerder al samen met een aantal onderzoeksdiensten actie ondernomen. Samen wordt gekeken hoe de pootgoedproductie in België nieuw leven in te blazen. Een dure exercitie die mede door de coronacrisis even in de koelkast is gezet. Maar nu borrelt het steeds meer om eigen initiatief te nemen. Als de crisis goed en wel achter de rug is, zullen de activiteiten zeker hervat worden. Dit wordt één van de dossiers waar mijn opvolger de schouders onder gaat zetten."

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Abonnee
Gerard 10 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10888318/grote-zorgen-over-kwaliteit-nederlands-pootgoed]‘Grote zorgen over kwaliteit Nederlands pootgoed’[/url]
Beetje boter op hun hoofd die Belgen met hun hoevepootgoed, maar dat de NAK een veer laat schieten is helder en verre van handig.
boer 10 Juli 2020
Hoevepootgoed is altijd van goede kwaliteit omdat je het op je eigen bedrijf uitplant.
Het zou dom zijn dat je slecht pootgoed teelt voor je eigen bedrijf.
Is goed geregeld in België

Jokertje 10 Juli 2020
boer schreef:
Hoevepootgoed is altijd van goede kwaliteit omdat je het op je eigen bedrijf uitplant.
Het zou dom zijn dat je slecht pootgoed teelt voor je eigen bedrijf.
Is goed geregeld in België

Wordt er ook nog iets gedaan aan een Veldkeuring bij Hoevepootgoed?

Iets van nacontrole eventueel of alleen aangeven waar het staat, controle op bacteriën en heffing betalen?

Wie kan me eens vertellen hoe het werkt daar?
boer 11 Juli 2020
https://www.hoevepootgoed.be/achtergrondinformatie/

Je mag gewoon je eigen pootgoed telen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. En je betaalt natuurlijk de licenties.
Jokertje 11 Juli 2020
boer schreef:
https://www.hoevepootgoed.be/achtergrondinformatie/

Je mag gewoon je eigen pootgoed telen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. En je betaalt natuurlijk de licenties.
Dus het is gewoon wild west en geen enkele controle op de teelt en ziektes.

Dat is allemaal niet belangrijk als alleen de licentiehouders hun centen maar krijgen.

Althans zo maak ik het eruit op.

boer 11 Juli 2020
Je teelt je eigen pootgoed. Je mag het niet verkopen, ruilen...
Waarom zou je slecht pootgoed telen voor je eigen bedrijf?
Je mag natuurlijk altijd mensen met kennis naar je pootgoed laten kijken of selecteren. Je bent vrij in de teelt van je eigen pootgoed.
Je kan er met de pet naar smijten, maar je kan het ook goed doen.
Ik vind het goed geregeld de vrijheid ligt bij de teler.

Ja en de licentiehouders krijgen hun centen. Maar dat is bij jullie in Nederland ook zo.


schoenmakers 1 12 Juli 2020
Heel goed, vrijheid zouden we meer moeten hebben
Abonnee
aaboer 12 Juli 2020
In België wordt door FAVV eerst staal genomen van het perceel op aardappelcyste aaltjes. En tussen doodspuiten en oogst worden er 200 knollen meegenomen voor onderzoek.
belge 12 Juli 2020
er is niet meer kwaliteit in NLse pootgoed
groninger 12 Juli 2020
altijd pootgoed kiezen waarbij het naknummer met een 1 begint.
jk 12 Juli 2020
groninger schreef:
altijd pootgoed kiezen waarbij het naknummer met een 1 begint.
leuk grapje
Jokertje 13 Juli 2020
aaboer schreef:
In België wordt door FAVV eerst staal genomen van het perceel op aardappelcyste aaltjes. En tussen doodspuiten en oogst worden er 200 knollen meegenomen voor onderzoek.
Waar onderzoeken ze die knollen dan op?

Alleen op bacterie of ook op andere zaken?
gerard 13 Juli 2020
tot hoelang betaal je die licentie is dat 25jaar of langer en hoe is dat bij bv agria of bintje deze zijn al vrij
dat staat niet in de tekst wel over de vrij stelling kleine telers van 185 ton consumtie
Kjol 13 Juli 2020
Klopt wel dat Groninger pootgoed nr1. is , het meeste pootgoed van NL wordt daar ook verbouwd. Het groeit er iets rustiger dan bv in de Flevopolders doordat het armere grond is, daardoor is de inwendige kwaliteit beter met minder problemen in de nateelt.
Abonnee
pootgoed teler 13 Juli 2020
schreef:
Haha
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Inside Aardappelen

Verlaging pootgoed ver beneden niveau 2020

Nieuws Aardappelen

1800 euro per hectare om geen pootgoed te telen

Nieuws Aardappelen

Indicatieprijs pootgoed fors gestegen bij Agrico

Analyse Pootaardappelen

Pootgoedexport binnen Europa nagenoeg gelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief