NAK

pootgoed

Inside Aardappelen

Verlagingspercentage NAK gelijk aan vorig jaar

De veldkeuring van pootaardappelen voor teeltseizoen 2020 door keuringsdienst NAK is bijna afgerond. Uit de laatste resultaten blijkt dat het verlagingspercentage voor dit seizoen zo goed als gelijk is aan afgelopen seizoen. Het aantal afgekeurde percelen ligt lager dan vorig jaar.
14 Augustus 2020
aardappelen pootgoed pootaardappel Agrifoto

Inside Aardappelen

Lichtpuntje in percentage verlagingen pootgoed

De resultaten van de veldkeuringen van keuringsdienst NAK laten een iets positiever beeld zien dan eerder deze maand. De stijging van het verlagingspercentage vlakt iets af.
15 Juli 2020
aardappelen pootgoed Agrifoto loofdoding looftrekken

Nieuws Aardappelen

Tóch nacontrole na lading testmateriaal bij NAK

Keuringsdienst NAK uit Emmeloord verwacht toch een reguliere nacontrole uit te kunnen voeren in pootaardappelen nadat het bedrijf een lading laboratoriummogelijkheden heeft ontvangen op 9 juli. Dat maakt NAK vrijdag 10 juli bekend. Een betrouwbaarheidstest van het materiaal pakte positief uit.
10 Juli 2020
Romain Cools

Interview Romain Cools

'Grote zorgen over kwaliteit Nederlands pootgoed'

De kwaliteit van het Nederlandse pootgoed staat in België de laatste jaren steeds vaker ter discussie. Nu NAK heeft aangekondigd dit jaar geen nacontroles uit te voeren, neemt de onrust verder toe. Een zorgelijke situatie volgens Romain Cools, secretaris van Belgapom.
10 Juli 2020
aardappelen pootgoed Agrifoto NAK Proefveld

Inside Aardappelen

NAK: 'We staan met de rug tegen de muur'

Vrijdag 3 juli maakte keuringsdienst NAK bekend dit jaar geen nacontroles op pootgoed uit te voeren. Een gebrek aan voldoende PCR-testmateriaal ligt hieraan ten grondslag. De aardappelsector reageert geschokt. NAK-directeur Eric Casteleijn vertelt dat de beslissing met pijn in het hart is genomen. “Simpele oplossing voor dit complexe probleem zijn er helaas niet.”
6 Juli 2020
aardappelen pootaardappel Agrifoto moederknol

Inside Aardappelen

NAK besluit tot integrale ontheffing nacontrole

Het bestuur van de NAK heeft besloten tot een integrale ontheffing van de nacontrole voor alle nacontrolegroepen en alle klassen. De keuringsdienst komt tot dit besluit door een gebrek aan specifieke laboratoriummaterialen voor het PCR-onderzoek als gevolg van de coronacrisis.
3 Juli 2020
aardappelen pootgoed Agrifoto selectie

Inside Aardappelen

Hachelijke uitgangspositie pootgoed baart NAK zorgen

Keuringsdienst NAK maakt zich zorgen over de resultaten die uit de veldkeuring komen. De bladluizendruk is extreem hoog en er zijn bij de eerste veldkeuring al de nodige viruszieke planten aangetroffen.
24 Juni 2020
aardappelen pootgoed pootaardappel Agrifoto

Inside Aardappelen

Areaal pootaardappel toont lichte krimp

Het totale areaal pootaardappelen in Nederland is iets kleiner dan vorig jaar. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van keuringsdienst NAK. De daling komt voor rekening van de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland.
3 Juni 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox