Rusland

haven graanexport

Nieuws Granen

Graanmarkt sorteert voor op oorlog in Oekraïne

Rusland en Oekraïne zijn beiden agrarische grootmachten. De escalerende spanningen tussen de landen blijven dan ook niet zonder gevolgen voor de granenmarkt. Dat effect is al langer te merken en de recente ontwikkelingen voegen daar een nieuwe dimensie aan toe.
22 Februari 2022
kunstmest Kali Boerenbusiness

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

De oorlogszuchtige taal van Rusland zorgt voor extra onrust op de markt voor kunstmest. De kunstmestsector had al te maken met hoge energiekosten en logistieke issues. In de gespannen markt maakt het Wit-Russische bedrijf Belaruskali nu bekend niet langer aan alle verplichtingen van klanten te kunnen voldoen en doet een beroep op de overmachtsclausule.
22 Februari 2022
neus varkens - agri

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

De Russische varkensproductie heeft jarenlang hoge groeicijfers laten zien, maar deze ontwikkeling is afgelopen jaar grotendeels tot stilstand gekomen. De productieverwachtingen werden vorig voorjaar, vanwege de verspreiding van Afrikaanse varkenspest, al naar beneden bijgesteld.
17 Februari 2022
kunstmest

Nieuws Kunstmest

Tekort ammoniumnitraat raakt Rusland ook

Hoewel Rusland een tijdelijk exportverbod heeft ingesteld voor ammoniumnitraat, betekent dit niet dat er intern een overschot bestaat. Integendeel. Graantelers in het zuiden van Rusland zitten ook met een ernstig tekort, waardoor dit jaar een lagere oogst dreigt.
9 Februari 2022
kunstmest

Nieuws Kunstmest

En weer krijgt de kunstmestmarkt een klap

Rusland verbied per direct de export van ammoniumnitraat. Het land is ’s werelds grootste producent van deze meststof. De gevolgen zijn dan ook groot. Hoe het Nederland raakt is lastig te zeggen maar de kunstmestmarkt krijgt wel opnieuw een klap te verduren.
3 Februari 2022
tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Wees alert op plotselinge koerswijziging granen

Vooral voor tarwe zijn de oplopende politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne een tikkende tijdbom. De markt reageert er voorzichtig op. Escaleert de situatie dan is een plotselinge koerswijziging mogelijk. Die heeft verstrekkende gevolgen en niet alleen voor tarwe.
24 Januari 2022
graansilo Oekraine

Achtergrond Oekraïne

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne lijkt elk moment dichterbij te komen. De Russen hebben hun troepen aan de Oekraïense grens gemobiliseerd. Het is wachten totdat president Vladimir Poetin opdracht geeft om het land binnen te vallen, waarmee de graanschuur van Europa in Russische handen valt. De graanprijzen sorteren voor op een inval. De Nederlands akkerbouwer Kees Huizinga die in Oekraïne boert, maakt zich zorgen over de situatie en schets mogelijke gevolgen voor de granenmarkt.  
22 Januari 2022
combine tarweoogst china

Analyse Granen & Grondstof

China verklaart agrarisch beleid topprioriteit

Het weer in Zuid-Amerika, dat is volgens analisten een van de belangrijkste factoren achter de stijging van de graanprijzen in de afgelopen dagen. Maïs en soja staan noteren inmiddels de hoogste koersen in een paar maanden en dat is ook de Chinese overheid niet ontgaan.
27 December 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden