Niels van der Boom

kenteken Agrifoto2 Grensverkeer

Opinie Niels van der Boom

Kan trekkerkenteken beloftes waarmaken?

Eind januari is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het dossier trekkerkenteken. Een boekwerk waar de Nederlandse overheid, samen met belangenbehartigers en wegbeheerders, al 15 jaar aan werkt. Het is verre van de laatste episode.
13 Maart 2020
kloof

Opinie Niels van der Boom

Schouten vergroot kloof tussen boer en burger

Minister Schouten presenteerde 17 juni 'haar' visie op de toekomst van de landbouwsector in Nederland en hoe ons voedsel de komende 10 jaar geproduceerd wordt. Afgezien van de discussie over kringlooplandbouw was haar 'tone of voice' in mijn optiek onjuist. Het vergroot de kloof tussen boer en burger.
20 Juni 2019
boer klompen

Opinie Niels van der Boom

Deze fout maakt (bijna) iedere boer

Veganisten, boze burgers of overtuigd biologen. De boeren hebben een sterke neiging al deze mensen te willen 'genezen'. De huidige productiemethodes worden met verve verdedigd en nepnieuws wordt bestreden. Dat hoeft niet negatief te zijn, maar het 'hakken-in-het-zand-model' kent zijn grenzen. Deze fout maken veel boeren.
1 Mei 2019
Glyfosaat Roundup

Opinie Niels van der Boom

De boer en het dilemma van de oranje velden

Je kunt er de klok op gelijk zetten dat zo'n 3 maanden na de zwarte piet discussie op sociale media de discussie rond de oranje velden van start gaat. Percelen groenbemester en grasland die zijn doodgespoten voor de volgende teelt. Net als bij zwarte piet staan 2 groepen lijnrecht tegenover elkaar.
21 Maart 2019

Trendrapport Akkerbouw Pro

Kortstondig mooi weer is nog geen voorjaar

De gehele maand februari stond in het teken van mooi weer, waar met name de mestmarkt veel profijt van heeft gehad. Het uitrijdseizoen voor mest begon dan ook voortvarend. Echter, 2 weken mooi weer maakt nog geen voorjaar.
8 Maart 2019
aardappelen akkerbouw aardappelveld aardappelperceel

Opinie Niels van der Boom

Is het huidige teeltadvies toekomstbestendig?

Het aandeel onafhankelijk teeltadvies in de akkerbouwsector is relatief klein. De middelen- en kunstmestleverancier levert vaak namelijk ook advies over 'zijn' producten. Tegelijkertijd staat de sector voor grote veranderingen. Past het huidige teeltadvies nog wel bij het toekomstbeeld?
1 Maart 2019
boer

Opinie Niels van der Boom

Hoeveel langer pikt de boer het nog?

Agrarisch ondernemerschap vergt multitalent en daar is de afgelopen jaren een nieuwe discipline aan toegevoegd: pr. Met fluwelen handschoenen te werk gaan om zo niemand tegen de borst te stuiten. De maat is echter steeds vaker vol, waardoor de fluwelen handschoen ingeruild wordt voor een bokshandschoen.
30 Januari 2019
trekker china Trekkermarkt trea

Opinie Niels van der Boom

Wint de oude Duitser of de nieuwe Chinees?

De Europese en Nederlandse trekkermarkten hebben geen gebrek aan goedkope merken, die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit China of India. Ze focussen zich op veehouderijbedrijven of de ondernemers die weinig eisen stellen aan een trekker, maar wel een nieuwe willen rijden. Ik vraag me af: bestaat die markt nog wel?
4 Januari 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief