Co2

groenbemester

Achtergrond Klimaat

CO2-projecten bij de vleet, nu verdienmodel boer nog

Bedrijven die CO2 uitstoten, gaan samenwerken met boeren die extra maatregelen nemen om CO2 langdurig als organische stof vast te leggen in de bodem. De theorie klinkt veel belovend en diverse partijen verkennen de commerciële mogelijkheden. Maar wat gaat het de boer opleveren?
27 Mei 2021
euro graan - agri

Nieuws Banken

Klimaatfonds landbouw financiert verduurzaming

Nationaal Groenfonds, Rabobank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) lanceren een klimaatfonds voor de landbouw. In het fonds zit €70 miljoen van Rabobank en NWB Bank. De doelstelling is een CO2-reductie van 2 Megaton.
3 Mei 2021
akkerbouw suikerbieten bietenplant bietenveld

Nieuws Klimaat

Planten nemen minder CO2 op dan vroeger

Planten spelen een belangrijke rol bij het uit de atmosfeer halen van CO2. Het gas is essentieel voor de fotosynthese. Een hogere concentratie CO2 in de lucht stimuleert de fotosynthese in de plant en werkt als het ware als een meststof. De hogere CO2-concentraties in de lucht van de laatste eeuw zouden daardoor positief uit kunnen pakken voor de plantengroei. In de praktijk blijkt het effect minder van volgens de modellen verwacht kan worden.
12 April 2021
kippenvoer

Nieuws Veevoer

Start-up haalt 8 miljoen op voor veevoer uit CO2

Deep Branch, een Brits-Nederlandse biotech start-up die veevoer maakt uit CO2, krijgt een kapitaalinjectie van €8 miljoen van onder meer chemieconcern DSM. De financiering maakt het mogelijk om op grotere schaal veevoer te gaan produceren.
17 Maart 2021
Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

€5 miljard SDE++ in september beschikbaar

Eind september van dit jaar gaat de subsidieregeling SDE++ weer open. Minister van 't Wout van Economische zaken en Klimaat heeft dit aan de Tweede Kamer gemeld. Er is voor 2021 5 miljard euro beschikbaar gesteld om Nederlandse bedrijven te stimuleren hernieuwbare energie te produceren en CO2-uitstoot te verminderen. Dit betekent voor veel agrarische ondernemers hét moment voor een duurzame investering.
15 Maart 2021
zonnepanelen zonneenergie

Nieuws Energie

Nederland stoot minder broeikasgas uit

De uitstoot van broeikasgassen is en 2020 gedaald ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit een eerste raming van het CBS en het RIVM. In totaal is er 166 megaton CO2-equivalent minder de lucht in gegaan. Dat is 8% minder in vergelijking met 2019. De reductie ten opzichte van 1990 is volgens de voorlopige raming 24,5%. Dat komt is in de buurt van de Urgenda doelstelling van 25% reductie over de periode 1990 tot en met 2020.
15 Maart 2021
koeien Nieuw-Zeeland

Inside Melk

Nieuw-Zeelandse melker heeft laagste CO2-footprint

De melkveehouders in Nieuw-Zeeland hebben de laagste CO2-footprint, zo laat een nieuw onderzoek van AgResearch zien. In de analyse is de CO2-voetafdruk van 18 grote zuivellanden vergeleken. In Nieuw-Zeeland is de CO2-uitstoot maar liefst 48% lager dan het gemiddelde van de andere landen.
18 Februari 2021
Barbara Baarsma

Nieuws Financieel

Rabobank stelt Baarsma aan als baas CO2-bank

Rabobank heeft econome Barbara Baarsma benoemd als CEO van de Rabo Carbon Bank. Dit is een nieuw bedrijfsonderdeel, waar - zo omschrijft de bank - koolstof de valuta is. Daarin wil Rabobank intensief samen gaan werken met agrarische ondernemers.
15 Februari 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden