Dossier Economische crisis

lassen

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), rekent op een snellere economische groei in de eurozone. De Duitse ifo-index van het ondernemersvertrouwen is echter aan het dalen, alhoewel de banken in steeds mindere mate hun kredietvoorwaarden aanscherpen.
26 Januari 2024
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
WUR Roel Jongeneel

Nieuws Inkomensraming

'Hoofd koel houden bij alle onrust in de landbouw'

Er hangt de landbouw veel boven het hoofd, vooral in de veehouderij, maar ook in de akkerbouw is er de nodige onzekerheid over plannen van de nationale overheid en van Europa. En dit staat nog los van de andere onrust die er in de wereld heerst. Toch heeft dit nog geen grote invloed op de inkomens.
19 December 2022
grond akkerbouwbedrijf

Nieuws inkomensraming

Grote verschuivingen in landbouwinkomens

De inkomens in de land- en tuinbouw wijken dit jaar sterk af van die in het vorige jaar. In bijna alle sectoren zijn er grote verschuivingen zichtbaar. Het gemiddelde inkomen per arbeidskracht pakt met zo'n €100.000 ongeveer 22% hoger uit dan vorig jaar. Ook is het ruim €34.000 hoger dan het gemiddelde over de periode 2017-2021. Toch geeft het geen goed beeld van de spreiding van de inkomens. Voor 20% van de bedrijven wordt een inkomen per arbeidskracht geraamd op minder dan € 2.000. Voor een even zo grote groep wordt een inkomen geraamd van boven de € 155.000.
19 December 2022
regen modder

Nieuws Rabobank

'Economie blijft nog twee jaar doormodderen'

Het blijft de komende twee jaar doormodderen met de economie. Rabobank-economen verwachten een zeer beperkte groei van 0,6% komend jaar en 1% in 2024. Dat staat in het vandaag (5 december) verschenen Economisch Kwartaalbericht.
5 December 2022
rekenmachine

Nieuws CBS

'Volgend kwartaal zien of krimp bbp zich voortzet'

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,2% gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS. De economische krimp wordt vooral veroorzaakt door minder investeringen (-1,7%). Vooral in woningen en infrastructuur is minder geïnvesteerd. Op jaarbasis is de economie nog wel gegroeid.
15 November 2022
pond verenigd koninkrijk

Opinie Joost Derks

Kwestie van tijd voor pond nieuwe klappen krijgt

De Britse obligatiemarkt en het pond krijgen wat lucht, aangezien minister van Financiën Kwasi Kwarteng zijn belastingplannen herziet. Met een oplopende schuldenlast en sputterende economie, is het een kwestie van tijd voordat het pond nieuwe klappen krijgt.
6 Oktober 2022
ecb

Nieuws Rente

Historische renteverhoging door ECB tegen inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt heeft de hoogste renteverhoging ooit aangekondigd. De bank verhoogt haar drie belangrijkste rentetarieven op 14 september met 75 basispunten, oftewel 0,75 procentpunt. De ECB komt met deze voor haar doen stevige maatregel om de als maar oplopende inflatie in de Europese Unie te beteugelen.
8 September 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden