Dossier Fosfaat

koeien koeienstal

Nieuws Melk

Nauwelijks tot geen handel in fosfaatrechten

Er is in de eerste dagen van het nieuwe jaar niet of nauwelijks handel geweest in fosfaatrechten. De lopende zaken van afgelopen jaar worden afgerond en kopers kijken voorlopig de kat uit de boom. De kamerbrief van demissionair minister Schouten over de mogelijke invoering van dierrechten maakt kopers mogelijk extra afwachtend.
5 Januari 2022
koeienstal ligboxen

Nieuws Melk

Fosfaatrecht in laatste week toch weer het duurst

De handel in fosfaatrechten bereikt eind dit jaar toch nog een piek. In november was de handel vrij lauw en was de verwachting dat het nog te verhandelen volume in december wel eens tegen kon gaan vallen. De afgelopen weken is er echter behoorlijk wat handel gedaan voor hogere prijzen.
29 December 2021
melken melkveebedrijf

Nieuws Melk

RVO checkt productie fosfaat via de melkaanvoer

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gebruikt ook de jaarlijkse gegevens over de melkaanvoer van bedrijven om de fosfaatproductie te controleren en selecteert, in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de bedrijven waarbij het risico bestaat dat meer fosfaat wordt geproduceerd dan waar rechten voor zijn.
8 December 2021
mest bemesting

Nieuws Mest

Fosfaatplafond begrenst afromingvrije lease

De afromingsvrije lease van maximaal 100 kilo fosfaat per jaar per bedrijf, die demissionair minister Carola Schouten voorstelt, kan zonder problemen zolang de totale fosfaatproductie onder het Nederlandse plafond blijft.
29 Oktober 2021
koeien koeienstal

Inside Melk

Prijsstijging fosfaatrecht slaat om in kleine daling

Na de flinke prijsopleving voor fosfaatrechten afgelopen weken is de stemming weer wat bekoeld. Wel worden rechten nog altijd duurder verhandeld dan een aantal weken terug.
15 September 2021
koeien weidegang

Nieuws Stikstof

Nederland blijft ruim onder stikstof- en fosfaatplafond

De productie van stikstof en fosfaat uit dierlijke mest is in 2020 ruim onder het door de Europese Unie ingestelde plafond gebleven. De excretie daalde in de intensieve sectoren (varkens en pluimvee) en was stabiel in de melkveehouderij.
30 Juni 2021
mest mestvervoer

Nieuws Mest

Stikstofproductie stijgt iets, maar blijft onder plafond

De stikstofproductie uit dierlijke mest is over het afgelopen jaar iets gestegen ten opzichte van 2019. De fosfaatproductie is gedaald. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
15 Februari 2021
mest drijfmest

Inside Mest

Nieuw fosfaatgetal zeker een jaar uitgesteld

Agrarische bedrijven die geldige fosfaat grondmonsters hebben met alleen het zogenaamde P-Al of Pw getal mogen dat ook volgend jaar nog blijven gebruiken. In 2019 getrokken monsters blijven geldig tot en met 2023.
28 December 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox