Glastuinbouw Nederland

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

27 Januari 2022 - Klaas van der Horst - 6 reacties

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft volgens berichten in het Financieele Dagblad een bedenkelijke rol gespeeld bij het niet terugbetalen van te veel betaalde GMO-subsidies door het inmiddels failliete telersvereniging FresQ. Brussel eist ruim €52 miljoen terug. Van der Tak stelt dat hij zich nooit inhoudelijk met de zaak heeft bemoeid, alleen faciliterend.

Het gaat om geld dat in de jaren 2011 en 2012 is uitbetaald aan FresQ, maar dat blijkens EU-onderzoek achteraf bezien onterecht was uitgekeerd. Dat is iets wat in die jaren vaker gebeurde. Telers(organisaties) vroegen GMO-subsidie aan en ontvingen die, maar bij controle achteraf bleek regelmatig dat te veel investeringen als subsidiabel waren aangemerkt. Dat gebeurde niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU-lidstaten. FresQ had in 2009 ook €23,4 miljoen aan, achteraf bezien, onterecht uitgekeerde GMO-subsidie ontvangen, en toen wel terugbetaald.

Een bedrag van €52,6 miljoen werd niet teruggestort en pogingen van Brussel om dat alsnog te laten gebeuren, werden volgens het artikel vandaag (27 januari) in het Financieele Dagblad tegengehouden door het ministerie van LNV, in samenspraak met onder meer Van der Tak.

Het FD schrijft dat uit onderzoek van de krant blijkt dat Van der Tak 'bij het ministerie in de bres is gesprongen voor de verdachte tomatenteler Kaaij Brothers'. Volgens de krant was FresQ volgens het OM, RVO en de NVWA 'geen echte samenwerking van tuinders, maar slechts een stroman van tuinbouwbedrijf Kaaij Brothers'. 

RVO tegenover LNV en een te breed appje
Afgezien van de bemoeienis van Van der Tak, zitten er meerdere opmerkelijke kanten aan de zaak: de subsidiefraude is door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), een rijksdienst, aan het rollen gebracht, maar het ministerie van LNV spant zich kennelijk in om de terugvordering van de Europese subsidie tegen te houden. Ook opmerkelijk is hoe de affaire, zoals die nu rondgaat, aan het rollen kwam: doordat van der Tak een appje aan de gebroeders Van der Kaaij te breed rondstuurde. Dat appje citeert het FD: 'Goedemiddag Leo. En Cor. Brief van vorige week van EU Brussel aan Minister LNV dat EU schuld GMO FresQ niet wordt kwijtgescholden. Minister accepteert deze afwijzing niet en gaat in repliek, vorm van bezwaar en beroep. Bovendien blijft het te betalen bedrag GMO FreshQ, dus als verhaalbare invordering staan. Slecht nieuws, maar Min LNV laat het er niet bij "zitten". Afgesproken dat ik regelmatiger op de hoogte wordt gehouden.'

Kamervragen
Wybren van Haga (Groep Van Haga) heeft vanochtend Kamervragen over de kwestie gesteld. Hij wil van de minister van LNV onder andere weten: "Kunt u duiden waarom LTO voorzitter Van der Tak op de bres springt voor de fraudeverdachte? Graag een gedetailleerd antwoord waarom LTO-voorzitter communiceert over niet terugbetalen fraudemiljoenen en de hoofdverdachte actief informeert."

Van der Tak laat zich niet meer met de kwestie in
Van der Tak stelt in een reactie op de website van LTO dat hij zich in de voorbije jaren wel bemoeid heeft met de zaak van de GMO-subsidies, en dat hij ook contact heeft gehad met FresQ en de gebroeders Van der Kaaij, maar dat hij alleen heeft willen faciliteren en geen inhoudelijke bemoeienis met de kwestie heeft gehad. Vanwege de beeldvorming concludeert Van der Tak achteraf dat hij zich beter helemaal niet met de kwestie had kunnen inlaten. Vanuit zijn huidige functie zal hij dat voortaan ook niet meer doen, zo meldt hij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Het kan vriezen of dooien 27 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896397/lto-voorzitter-van-der-tak-onder-vuur-om-subsidies]LTO-voorzitter Van der Tak onder vuur om subsidies[/url]
Zo zie je maar weer de hemd is nader dan de rok.

Abonnee
jan 27 Januari 2022
die is ook vriendje met LNV
LTO krijgt subsidies van LNV
wiens brood men eet.....

hoe kan je dan de belangen van boeren behartigen
Abonnee
Kjol 27 Januari 2022
Triest, maar van der Tak is ook maar een mens.
Abonnee
tijdbom 27 Januari 2022
Als het zo is,dan is dat toch niet goed te keuren. De 1 steelt ,de ander liegt,en ga zo maar verder. Maar wel de landbouwers op de vingers kijken en uitknijpen,om allerlei verdenkingen,en de grote industrieen hun gang maar laten gaan.Daar moeten ze eerst beginnen met op de vingers te kijken,en op de rooster leggen
Abonnee
Henkjan Otten 27 Januari 2022
Lto kan op zoek naar een nieuwe voorzitter lijkt me. Dit is recent gebeurd en gewoon misbruik van zijn positie op verschillende niveaus in een grote fraudezaak, waar hij vanuit zijn functie niets mee te maken had. Mogelijk ook belemmering van de rechtsgang als je het fd artikel leest. Dit krijgt een staart
Abonnee
druif 27 Januari 2022
het oliemannetje is dus gewoon een olietanker voor eigen belang
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox