Dossier Eiwittransitie

Kweekvlees

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

€25 miljard te investeren in kweekvlees, precisiefermentatie en plantaardige eiwitten, daarvoor pleit een groep van meer dan tweehonderd organisaties en personen (waaronder vier oud-Eurocommissarissen en drie Nobelprijswinnaars en waarvan ruim een kwart uit Nederland) in een open brief aan voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Daarmee kan de veehouderij volgens de ondertekenden worden teruggedrongen.
20 September 2023
Eiwitboeren

Interview Henk Janknegt

'Vraag moet eiwitteelt toekomstbestendig maken'

De Europese Unie wil zelfvoorzienend worden wat betreft eiwitrijke gewassen, zoals soja- en kidneybonen. Maar daar zijn we nog lang niet. Telers van eiwitrijke gewassen voor humane consumptie hebben zich verenigd in de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Nu is er ook een beeldmerk voor bonen van eigen bodem, zodat deze herkenbaar worden voor de consument. Uit onderzoek van de producentenorganisatie blijkt dat de helft van de consumenten extra gemotiveerd is om een product te kopen als ze weten dat het gemaakt is van in Nederland geteelde plantaardige eiwitten.
16 Augustus 2023
Fermentatie

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina wil boerloos verbreden in eiwit

FrieslandCampina wil snel verder verbreden als voedingsbedrijf met een ruim aanbod aan eiwitten. Dit blijkt uit de aangekondigde samenwerking met het Californische biotechbedrijf Triplebar Bio. Het is ook een verdere stap op weg om boerloos te produceren.
12 Januari 2023
supermarkt vlees

Nieuws Heffing vlees

Brede kritiek op vleestaks, ook van regeringspartijen

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (ChristenUnie) kondigde gisteren aan te gaan onderzoeken welke effecten het invoeren van een vleestaks op de vleesconsumptie heeft. Vanuit diverse hoeken, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, is er echter behoorlijk wat kritiek op de plannen van de minister. Ook bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) klinkt irritatie over de 'zoveelste poging om een contraproductief en onuitvoerbaar plan' op de agenda te krijgen.
30 Maart 2022
zwarte soldatenvlieg

Nieuws Voeringrediënten

Insectenbedrijf Protix haalt miljoenen op voor voer

Het Brabantse concern Protix, dat uit insectenlarven voedingsingrediënten maakt voor diervoeders, heeft €50 miljoen opgehaald bij impactbeleggers. Het kapitaal wordt toegevoegd aan het eigen vermogen en wordt door Protix gebruikt voor internationale expansie en verder onderzoek.
9 Februari 2022
Boerenbusiness CocaCola

Opinie Geesje Rotgers

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

Mensen moeten milieuvriendelijker gaan eten. De huidige voedselproductie zou te belastend zijn voor het milieu. De rapporten over de hervorming van de Nederlandse landbouw reiken inmiddels tot ver boven de dakgoot.
8 Februari 2022
veldbonen

Achtergrond Eiwitteelt

Lage marktprijs nekt eiwitteelt in Nederland

De eiwitteelt in Nederland komt maar niet op gang. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lieten eerder dit jaar zien dat afgelopen jaar een groei van ‘slechts’ 300 hectare heeft plaatsgevonden. Dit terwijl de vraag naar plantaardige voedingsmiddelen in rap tempo toeneemt. De lage wereldmarktprijs is de reden dat veel verwerkers nog altijd voor import kiezen. En, daar zeggen Flevolandse eiwittelers nu als eerste ‘nee’ tegen.
17 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

We zitten midden in een eiwittransitie en de Europese Unie wil zo veel mogelijk zelfvoorzienend worden op het gebied van eiwitgewassen als soja. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren. De hele productie van eiwitgewassen, zoals soja, stelt in Nederland nog niet zoveel voor, vertelt Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
20 December 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden