Aardappelareaal 2023

aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Uitzonderlijk voorjaar begint aan nieuwe akte

Akkerbouwers hebben overuren gedraaid om hun aardappelen in de grond te krijgen. De omstandigheden zijn lokaal niet toereikend, maar bijna alle percelen kunnen deze maand worden afgewerkt. Met droog weer in het vooruitzicht stellen wel steeds meer telers zich de vraag hoe de gewasontwikkeling gaat verlopen.
22 Mei 2023
aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Duitsers poten nauwelijks meer aardappelen

Het aardappelareaal in Duitsland blijft dit seizoen vrijwel gelijk aan vorig seizoen. Dat verwacht althans het Duitse bureau voor de statistiek Destatis op basis van de eerste raming die vandaag (vrijdag 19 mei) is gepubliceerd. De grote verschuivingen in de Duitse akkerbouw zitten bij de granen.
19 Mei 2023
aardappelen spuiten frankrijk

Nieuws Aardappelen

Frans ministerie ziet krimp in aardappelareaal

Het consumptieaardappelareaal neemt dit jaar licht af in Frankrijk. Dat becijfert landbouwstatistiekdienst Agreste. Ook worden minder zetmeelaardappelen in het land verbouwd. Deze beweging is uitzonderlijk te noemen. Juist omdat in dit land nog groei mogelijk is en fabrieken zitten te springen om aardappelen.
10 Mei 2023
aardappelen Verenigde Staten

Nieuws Aardappelen

Areaal lastig schatten door stroeve onderhandelingen

De onderhandelingen tussen aardappeltelers en fritesfabrieken in Canada verlopen stroef dit voorjaar. Het pootseizoen is begonnen maar onder lang niet ieder contract staat een handtekening. Dat maakt het lastig om de beweging van het areaal te voorspellen. De teelt wordt ondersteund door een sterke markt en ook telers zijn positief.
4 Mei 2023
aardappelen akkerbouw Verenigde Staten aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Aardappelareaal in VS krabbelt langzaam op

Een goede vraag naar fritesaardappelen zorgt ervoor dat het areaal consumptieaardappelen in de Verenigde Staten voor 2023 weer licht toeneemt. Vooral in de aardappelstaten Idaho en Washington is duidelijk meer vraag van verwerkers. Toch blijft het teeltoppervlak een van de kleinste ooit.
12 April 2023
aardappelen aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Polen gaat aardappelteelt financieel steunen

Als het aan het Poolse ministerie van Landbouw ligt omarmen akkerbouwers in het land de aardappelteelt. De afgelopen vijftien jaar is dat niet gebeurd, met als gevolgd dat het areaal met 67% is afgenomen. Hectaresteun en een financiële duw in de rug voor het aankopen van gecertificeerd pootgoed moet telers over de streep trekken.
28 Maart 2023
aardappelen Engeland verenigd koninkrijk

Nieuws Aardappelen

Watergebrek zet handrem op Brits aardappelareaal

Een gebrek aan voldoende vochtvoorraad kan weleens een serieuze wissel trekken op de aardappelteelt in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat dan met name om teeltgebieden in het oosten van Engeland. Tussen de verschillende segmenten (tafel- en fritesaardappelen) zijn wel duidelijke verschillen in de areaalontwikkelingen merkbaar.
23 Maart 2023
pootgoed

Nieuws Aardappelen

Pootgoed in de knel door hoge contractprijzen

De aardappelverwerkende industrie heeft voor komend teeltjaar de contractprijzen fors verhoogd. Dat zorgt voor de nodige verschuivingen in de aardappelteelt in Noordwest-Europa, stelt de NEPG. Vooral het pootgoedareaal zou volgens de organisatie fors kunnen slinken met gevolgen voor de beschikbaarheid van pootgoed in 2024.
22 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox