Krijn Poppe

grondstof

Opinie Krijn J. Poppe

Waar liggen de grenzen aan de groei?

Met enige regelmaat verschijnen artikelen in de krant over de beschikbaarheid van zeldzame delfstoffen en de geopolitieke positie van Europa daarbij. Waarbij de landbouw en dus de voedselproductie misschien al eerder problemen krijgt, doordat ook fosfaatmijnen een keer leeg raken.
10 Mei 2021
aardappelen akkerbouw voorjaar lente poten

Opinie Krijn J. Poppe

Fouten in voorjaar blijven de boer achtervolgen

Het is lente, al gaat weerspreuk 'april doet wat hij wil' dit jaar zeker op. De voorjaarswerkzaamheden lokken akkerbouwers naar buiten. Bij uitstek de tijd om aardappelen te poten, maar ook om fouten te maken.
6 April 2021
Samenwerken

Opinie Krijn J. Poppe

Privatiseren, overheid of gemeenschappelijk bezit?

Boeren die met de buren hun machines delen weten als geen ander dat je daar goede afspraken over moet maken. Zelf een aardappelrooier hebben of de loonwerker bellen, is soms makkelijker dan gemeenschappelijk bezit. Dat staat of valt met goede afspraken.
7 Maart 2021
politiek DenHaag binnenhof

Opinie Krijn J. Poppe

Plaats en toekomst van de landbouw

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Plaats en toekomst van de landbouw lijken mij een heel belangrijk thema te worden bij de kabinetsformatie, aldus Krijn Poppe.
1 Februari 2021
graan graanveld gerst brouwgerst bier

Opinie Krijn J. Poppe

De geketende boer en het sorteren van winnaars

FarmerFriendly of On the way to Planet Proof? Dagverkoop, poolcontract of vaste-prijs-contract? Vrije mester of contract? Coöperatie of beursgenoteerd? Veiling of contract? Allemaal keuzes van vragers en aanbieders om de relaties in de keten vorm te geven.
12 Januari 2021
dataview dashboard tablet

Opinie Krijn J. Poppe

Wie negeert wat je niet kunt meten, maakt grote fout

Met de corona-pandemie is de term 'Dashboard' tot in het Torentje gemeengoed geworden. Tot vreugde van de software-industrie, die al langer vond dat een manager niet zonder een dashboard met key performance indicators (kpi), grafieken en metertjes met metrics kan. Ook de boer moet eraan geloven.
2 December 2020
ploegen

Opinie Krijn J. Poppe

Vraagstuk van kleine boer blijft actueel

Veel boeren kunnen best het perceel van de buurman erbij doen. Geen wonder dat het duur is als het te koop komt. Met andere woorden: de meeste boerderijen zijn aan de kleine kant. Dat is niets nieuws.
3 November 2020
financieel data rekenen

Opinie Krijn J. Poppe

Kostprijsdenken weer helemaal terug

Al eeuwen letten agrarische ondernemers sterk op hun kosten, want aan de marktprijzen kan een boer immers niet veel doen. Gek eigenlijk dat kostprijzen van voedsel nog niet zo lang bestaan.
6 Oktober 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief