Spanning Krim

Graanmarkt Zuid-Afrika het hoogst in vijf jaar

13 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

De tarweprijs heeft op de termijnmarkt in Zuid-Afrika donderdag de hoogste prijs in vijf jaar behaald. Gele maïs bereikte het hoogste niveau in drie weken. Aanleiding voor de stijgingen is het conflict in Oekraïne. Dat meldt BusinessReport

Tarwe voor levering mei werd bij het sluiten van de Zuid-Afrikaanse Futures Exchange 1,4 procent duurder tot 4.056 rand (378 dollar) per ton. Op de top werd een niveau bereikt van 4080 rand; het hoogste voor een contract sinds 17 juni 2008. Gele maïs voor levering in juli won er 0,9 procent bij tot 2258 rand per ton; het hoogste settlement sinds 18 februari.

Ook op de beurs in Chicago steeg de tarweprijs; met 1,9 procent. De klim wordt veroorzaakt door de spanningen over een eventueel ingrijpen van Rusland in Oekraïne en de daardoor mogelijke dreiging voor de export van graan. Ook zou een op handen zijnd referendum op De Krim 16 maart de scheepvaart kunnen belemmeren.

In een reactie zegt een analist uit Zuid-Afrika dat het land doorgaans volgend is bij bewegingen op de internationale graanmarkten. Oekraïne is Zuid- Afrika"s op een na grootste leverancier van maïs, goed voor 36 procent van de invoer sinds het huidige seizoen begon eind september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden