Alleen particuliere opslag

Steun voor varkenssector is niet interessant

25 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie heeft gisteren, dinsdag 24 februari, voor een maatregel gestemd die de impact van het Russische importverbod op de varkenssector moet verlichten. Hoewel het positief is dat de varkenssector, na lang aandringen, financiële ondersteuning krijgt, is de uitkomst van de stemming volgens Frans van Dongen, lobbyist voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector, teleurstellend.

De regeling is er dus door zonder dat er wijzigingen zijn aangebracht in het voorstel, helaas

Een meerderheid van 21 lidstaten heeft steun gegeven aan de voorgestelde regeling. Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië en Slowakije onthielden zich van stemming. Duitsland, Spanje en Zweden waren tegen het voorstel. 'De regeling is er dus door zonder dat er wijzigingen zijn aangebracht in het voorstel, helaas. Ik ben dan ook niet positief over de uitkomst’, zegt Van Dongen.

‘Een aantal landen hebben nadrukkelijk gevraagd om de drie punten op te nemen in de regeling', zegt Van Dongen. Onder andere Nederland heeft gevraagd om de bedragen te hanteren die ook in het verleden zijn gehanteerd. Nu wordt 0,30 tot 0,50 euro per kilo van de opslagkosten vergoed door Brussel, maar in het verleden lagen de bedrag hoger. Daarnaast is verzocht de opslagregeling flexibeler te maken en de ook opslag toe te staan voor vette deelstukken. 'De Europese Commissie heeft al deze vragen niet willen honoreren.'

Door niet tegemoet te komen aan de verzoeken van verschillende lidstaten krijgt de varkenssector alleen ondersteuning door middel van particuliere opslag. Verschillende partijen vrezen dat door alleen particuliere opslag toe te staan zonder flexibiliteit in de opslag toe te passen en de regeling uit te breiden met opslag van vette deelstukken, wat juist de delen zijn die naar Rusland werden geëxporteerd en in de EU moeizaam af te zetten zijn, de regeling averechts werkt.

Van Dongen beaamt dit. ‘De Europese Commissie wil de regeling blijkbaar niet al te interessant maken. Over een paar weken wordt de regeling van kracht en dan kan erop ingeschreven worden. Ik ga er niet vanuit dat er nog mogelijkheden zijn om de regeling uit te breiden met meer flexibiliteit.

Dat de Europese Commissie en Phil Hogan, de Europees Commissaris van Landbouw, zich niets hebben aangetrokken van de kritiek, is onvoorzien.  Voorafgaand aan de stemming, sprak Van Dongen de verwachting uit dat de Europese Commissie tegemoet ging komen aan verzoeken van verschillende lidstaten om een breder ondersteuningspakket in te voeren. ‘Het zou dom zijn om niet de flexibiliteit te geven het vlees eerder uit de opslag te halen’, zei Van Dongen in een gesprek met Boerenbusiness-redacteur Elze Kuiper.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden