Risico EU regeling te groot

Geen private opslag voor Nederlands varkensvlees

9 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De particuliere opslagregeling van de Europese Unie om druk op de varkensmarkt te verlichten en de varkenshouders ondersteuning te bieden voor het Russische importverbod gaat vandaag, 9 maart, van start, maar niet voor Nederland. Onder Nederlandse slachterijen is de animo voor de regeling beperkt omdat de risico’s te groot worden geacht. Er wordt alleen zeer beperkt ingeschreven op de regeling. 

Als er al contracten liggen is het zonde om niet in te schrijven op de regeling

De regeling waar de Europese Commissie 24 februari mee instemde, staat private opslag van varkensvlees toe. Vetten en slachtbijproducten vallen echter niet onder de regeling. Het vlees mag vanaf 9 maart worden opgeslagen voor een periode van 90, 120 of 150 dagen. Er moet minimaal 10 ton uitgebeend varkensvlees, of 15 ton varkensvlees inclusief botten worden opgeslagen. Afhankelijk van de opslagperiode vergoedt de EU 210 tot 305 euro per ton. Hiermee valt de vergoeding 40 procent lager uit dan in 2011.

Onder Nederlandse partijen overheerste teleurstelling nadat de regeling was aangenomen. Frans van Dongen, lobbyist voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zei, na de stemming van de Europese Commissie in februari, ‘niet positief te zijn over de uitkomst’, en ook slachterijen gaven aan de regeling als een tegenvaller te zien, waaronder Hilckmann.

‘Hilckmann doet dan ook niet mee aan de regeling’, verklaart Peter de Haan, commercieel manager van Hilckmann. ‘De regeling is gewoon niet interessant genoeg om eraan mee te doen. De vergoeding die Brussel geeft is te laag en dat brengt de nodige risico’s met zich mee, zeker nu de varkensprijs aan het dalen is. Voorlopig gaan wij dus ook niet meedoen aan de regeling.’

Ook Vion ziet de nodige risico’s, maar in tegenstelling tot Hilckmann, doet Vion wel mee. ‘Het risico van de regeling is dat er nog van alles kan gebeuren. De varkensprijs is aan het dalen en mocht de prijs nog verder dalen terwijl er vlees wordt opgeslagen volgens de private opslagregeling, dan levert dit niets op. Daarnaast brengt de regeling ook de nodige indirecte kosten met zich mee die het risico vergroten. Toch doen wij wel heel beperkt mee met de regeling. Het gaat echter om een klein volume dat voor de korte termijn wordt opgeslagen. Deze contracten lagen er al en dan is het zonde om niet in te schrijven op de regeling’, zegt Sjoerd van Leeuwen, hoofd varkensvleesverkoop van Vion.

Voor Compaxo is dit echter geen reden om in te schrijven op de regeling. ‘Om de kosten van private opslag vergoedt te krijgen, moet het vlees voor een bepaalde periode worden opgeslagen. De kortste periode is 90 dagen en dit brengt een risico met zich mee’, zegt David van Sommeren, verkoopdirecteur bij Compaxo. ‘Wij hebben ook wel contracten liggen voor de opslag van vlees, maar dan moet het vlees precies 90, 120 of 150 dagen worden opgeslagen. Het gebrek aan flexibiliteit, in combinatie met de onzekerheid over hoe de markt er over drie, vier of vijf maanden voorstaat en de zeer lage vergoeding, maken de risico’s te groot om deel te nemen aan de regeling’, zegt Van Sommeren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden