DCA Trendrapport Varkens&Voer

Varkensmarkt loopt opnieuw tegen de muur op

15 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Snelle, sterke prijsstijgingen zijn niet de manier voor de varkensprijs om uit het dal te klimmen. Dit bleek al in februari en is andermaal aangetoond in april. In enkele weken steeg de prijs met 0,10 euro, om vervolgens in eenzelfde tijdsbestek alle winst weer in te leveren. In april liep de varkensmarkt dus opnieuw tegen de muur op.

Snelle, sterke prijsstijgingen zijn niet de manier voor de varkensprijs om uit het dal te klimmen

Hoewel de varkensprijs in een korte tijd omhoogschoot en vervolgens weer daalde, zat het de varkensmarkt in april ook niet mee. Naast een aantal gebroken weken door feestdagen, blijft ook het Russische importverbod voor problemen zorgen omdat dit voor overschotten op de vleesmarkt zorgt, zo geven slachterijen aan. De moeizame vleesmarkt zorgde dan ook voor veel weerstand van slachterijen tegen de snelle prijsstijging waardoor het herstel niet kon worden vastgehouden.

Het verval van de varkensprijs vormde niet alleen een kater voor varkenshouders, maar ook voor vermeerderaars. Door de sterke verlagingen kreeg de stemming op de varkensmarkt een klap en dit werkte door op de biggenmarkt, waar de vraag snel afnam en de prijs een grote stap terug moest zetten.

Tegenover de sterke prijsschommelingen op de varkensmarkt, stonden gestaag verder stijgende voerprijzen. De verhogingen van de brokprijzen zijn het gevolg van hogere grondstofnoteringen in de maanden in aanloop naar april. In april zijn de grondstofprijzen echter weer gedaald, waardoor de vooruitzichten op de voermarkt aan het verbeteren zijn. Hoe de voerprijzen zich gaan ontwikkelen, hangt ook af van wisselkoersen en de financiële markten. Naast de financiële en voermarkten, gaat het maandelijkse trendrapport ook in op de mestmarkt en het aantal slachtingen. 

Het trendrapport wordt exclusief onder abonnees van DCA varken en Voer Pro verspreid. De maandelijkse Varkens & Voer Pro Analyse is een onderdeel van het abonnement DCA Varkens & Voer Pro. Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van april 2015 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peer 15 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10863733/Varkensmarkt-loopt-opnieuw-tegen-de-muur-op]Varkensmarkt loopt opnieuw tegen de muur op[/url]
elke week 3cnt omhoog mag ook!
slimme 17 Mei 2015
sinterklaas is in december !!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden