In plaats van opslag

Varkenssector met inzet geld EU saneren

26 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 15 reacties

Lidstaten mogen zelf invullen hoe de door de Europese Commissie uitgekeerde noodsteun wordt ingevuld. Hoewel Brussel particuliere opslag van varkensvlees voorstelt om de druk op de varkenssector te verlichten, zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat het geld beter kan worden uitgegeven aan de warme sanering van de varkenssector.

Eurocommissaris Phil Hogan liet 17 november weten dat de Europese Commissie een nieuwe particuliere opslagregeling voor varkensvlees wil instellen. De regeling gaat in 2016 in en op 1 december licht de commissie de regeling nader toe. Het is al wel duidelijk dat varkensvet deel uitmakt van de opslagregeling. Het Russische importverbod heeft de meeste gevolgen voor vette onderdelen en omdat varkensvet niet in Rusland afgezet kan worden, zetten deze producten de varkensmarkt onder grote druk.

In totaal heeft de Europese Commissie 500 miljoen euro aan steun toegezegd. Nederland ontvangt 30 miljoen euro en daarvan is 10 miljoen euro beschikbaar voor de varkenssector. Dat geld gaat nu in Nederland vrijwel volledig naar verduurzaming van de sector, niet naar herstructurering en warme sanering. 'De noodmaatregelen voor particuliere opslag voor 2016 is in omvang nog niet bekend. Deze omvang wordt dinsdag en woensdag 1 en 2 december duidelijk na de Landbouwraad in Brussel waar een compromis bereikt moet worden. Of Nederland zoveel in particuliere opslag wil inzetten, is zeer de vraag', laat Kees Bos, persvoorlichter van Annie Schreijer-Pierik, weten.

De varkenssector is niet geholpen met particuliere opslag

Schreijer-Pierik geeft aan dat particuliere opslag geen structurele oplossingen biedt voor de problemen waar de varkenssector mee kampt. ‘Op de lange termijn is de varkenssector hier niet mee geholpen en wordt de pijn alleen maar uitgesteld. Bovendien komt particuliere opslag in december bijzonder ongelegen, want het vlees komt dan in februari weer op de markt. Dat is precies de periode dat de prijzen normaal gesproken weer beginnen te stijgen. Wanneer vlees in december en januari wordt opgeslagen, worden prijsstijgingen in februari de kop ingedrukt.’

In plaats van particuliere opslag, pleit de Europarlementariër ervoor het geld dat voor particuliere opslag wordt vrijgemaakt, te besteden aan de warme sanering van de varkenshouderij. ‘Van varkenshouders heb ik veel vragen gekregen waarom de noodsteun van de Europese Commissie niet gebruikt kan worden voor een warme sanering van de varkenssector. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Enerzijds wordt gewerkt aan de herstructurering van de varkenssector en anderzijds wordt gewerkt aan het oplossen van de milieudruk.’

Schreijer-Pierik heeft deze vragen voorgelegd aan de Phil Hogan, Eurocommissaris van Landbouw. ‘Hogan gaf als antwoord dat iedere lidstaat geld naar eigen inzicht mag besteden. Nederland mag dus zelf invullen waar het geld naartoe gaat en het hoeft niet te worden ingezet voor particuliere opslag. Hogan zei dat de Europese Commissie een warme sanering van de varkenssector in lidstaten geen strobreed in de weg zal leggen.’

De ruimte die de Europese Commissie biedt, moet worden benut. Schreijer-Pierik roept Martijn van Dam, staatssecretaris van Landbouw dan ook op werk te maken van een warme sanering in de varkenshouderij.

Een warme sanering is echter niet voldoende om de crisis in de varkenssector structureel het hoofd te bieden. Ook moet worden gewerkt aan het heropenen van de Russische grenzen. Hoewel het land zelf weinig animo toont om weer varkensvlees uit de Europese Unie toe te laten, vindt Schreijer-Pierik dit geen excuus om niet te blijven onderhandelen. ‘Rusland maakt van de grenssluitingen gebruik om de eigen voedselvoorziening op orde te brengen. Het land investeert miljarden in de productie van groenten, fruit, zuivel en vlees. Dat betekent niet dat de voedselvoorziening zomaar geregeld is. De EU heeft weliswaar te maken met sancties en politiek, maar ook met handelsakkoorden. Er moet heel duidelijk worden gekeken wat de mogelijkheden zijn en of er een doorbraak mogelijk is.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Bertje 26 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10866999/Zet-EU-geld-in-voor-sanering-varkenssector]Zet EU-geld in voor sanering varkenssector[/url]
Helder bericht, de bal ligt dus op dit moment bij de NL politiek en de agrarische belangenbehartigers. Laat zien wat jullie waard zijn! Hoeveel budget is er eigenlijk beschikbaar, kan iemand mij dat vertellen?
Jan 10 26 November 2015
Hoopt dat lto nvv en pov nu ook eens wakker worden. Niet alleen vast blijven houden aan het aantal varkens dat we in NL hebben. Er is een groot aantal varkenshouders dat graag wil stoppen, maar dat nu niet kunnen. Deze groep bereik je moeilijk en laten weinig van zich horen.
john 26 November 2015
bedenk maar is manier zodat we met alle boeren die er nu zijn geen staart te veel meer produceren. alles na de boer heeft t makkelijk de knorren worden toch wel gebracht, daarom komt de termijnmarkt in de eu ook niet van de grond. zwakke punten zijn dat de productie van een varken 11 maanden duurt en dat de prijs zomaar 20% daalt bij 5% extra aanbod.. hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant en komen we tot een systeem waarin dit getackeld wordt?

kijk nu eens buiten de sector en inventariseer hoe andere sectoren met deze uitdagingen omgaan.

Ik zal vast een voorbeeld noemen:

Bouw huis

Duur: 10 maanden
prijsafspraken: vooraf
risico ligt bij: aannemer


betalingen:

10% bij start
Daarna alle facturen voor geleverde materialen
en de 20% bij oplevering

wie volgt?
Belgje 26 November 2015
Misschien nog niet zo'n slecht idee van john.
johan 26 November 2015
saneren van de varkensstapel is in mijn opzien de beste oplossing in nederland
europees regelen zou nog beter zijn
er moet wel een vergoeding voor zijn
kan het europees geld voor gebruikt worden
laat de melkveehouderij ook een een gedeelte van de varkensrechten kopen
nederland is beter met een kleinere gezonde varkenshouderij
voor mega is hier geen plaats in nederland.

om de druk nu van de ketel te halen is een opkoopregeling voor speenbiggen een goede optie
er moet een tekortsituatie ontstaan voor er weer iets verdiend kan gaan worden
schoenmakers1 26 November 2015
de politiek heeft moedwillig de kostprijs veel te hoog laten oplopen, ze hebben maar een doel schijnbaar, en dat is de gehele veehouderij in nederland naar de kloten helpen, onze belangenbehartigers stonden erbij en keken er na.
Abonnee
boereke 26 November 2015
Het is dus alleen nog maar een idee van annie, met 10 miljoen ben je zo uit gesaneerd . Speenbiggen opkopen is beter dan opslaan van vlees en goedkoper. Ze moeten eerst maar eens stoppen subside in oost europa geven voor inversteringen in varkenshouderij. Dan in heel europa varkensrechten in voeren en 10% korten
john 27 November 2015
en daarbij iedere boer met gezond verstand zal nu toch ook wel zelf kunnen bedenken om 10% minder zeugen te houden. restkoppels biggen van gesloten bedrijven brengen niets op, en die laatste big op de vermeerderingsbedrijven kost veel om te maken en drukt de opbrengstprijzen ook nog eens. 1 big extra is 3,3% extra productie, en betekent 13,2% lagere prijzen.. Dat betekent dan die laatste big die je met veel pappen en nat houden maakt je 150 euro opbrengst per zeug kost!
piet 27 November 2015
speenbiggen opkopen is slecht idee,minder biggen maken is enigste oplossing.
johnny 27 November 2015
schoenmakers1 schreef:
de politiek heeft moedwillig de kostprijs veel te hoog laten oplopen, ze hebben maar een doel schijnbaar, en dat is de gehele veehouderij in nederland naar de kloten helpen, onze belangenbehartigers stonden erbij en keken er na.

Zo is het!!
Ze maken het je zo moeilijk dat je automatisch op een bepaalde termijn zal moeten stoppen omdat heel de wereld he goedkoper kan dan wij.
Ik ben het helemaal met je eens
mia roosendaal 27 November 2015
Annie heeft het bij het goede eind,vooral in Nederland zijn de kosten opgedreven en de oppervlakte te klein. Gelden voor sanering inzetten.
Inky 28 November 2015
10 miljoen euro voor de varkenssector. Warme sanering. Dan help je 10 bedrijven of zo? Tsjonge, dat zal wel goed helpen dan.
carla droste 2 December 2015
Elke lidstaat afzonderlijk?? zijn we weer terug bij af...zien we weer een verplaatsing van het probleem van het ene land naar het andere...Hebben we al meerdere keren hier in Nederland gezien. Nee...dan zal het toch op europees gebied moeten worden aangepakt. Het heeft geen nut om de P.O. in te voeren en aan de andere kant , de warme sanering, weer te laten rusten. Dit is een EU probleem , niet alleen van Nederland. Maar zo lang de onderlinge regelingen mbt subsidies zo verdeeld blijven zal er nooit rust komen in onze sector.
tempo 2 December 2015
meestal wordt er van die 10 mln nog wat geplukt door degene waar het niet voor bestemd is,geloof me je zult er niets van merken.
stammie 2 December 2015
Als je de 10 mln. gebruikt voor sanering plus melkveehouderij varkens/fosfaatrechten laat opkopen dan kan het toch nog een lauwe sanering worden lijkt me. Helemaal met Johan eens. Ik denk dat 1 kg. fosfaat ongeveer 100 euro kan opbrengen ( 3800 euro om extra koe te houden). Weet niet precies wat nodig is voor een goede sanering maar lijkt met in elk geval voor veel mensen een oplossing te kunnen bieden.
tim 2 December 2015
Ik ben toch ook voor de opkoop van speenbiggen. Ik geef toe het is proberen. Maar wel de enige manier om zakkenvullers buiten te laten van de private opslag. En dat blijft het geld in dit geval de 10 min toch in de sector. En mijn ( noem ik het gezond) boeren verstand zegt dat je pas geld kan vragen als er een tekort is. Ook geen last van handelaars die zeggen dat ze ook niks verdienen. Ik vrees dat daar het schoentje ook stiekem wel eens kan wringen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden