Brussel stemt over regeling

Lidstaten kritisch over opslag varkensvlees

30 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De landbouwministers van de Europese Unie komen dinsdag 1 december in Brussel bijeen om te praten over particuliere opslag voor varkensvlees, waar in januari 2016 een begin mee moet worden gemaakt. Hoewel Brussel 20 procent meer van de kosten vergoedt dan in maart 2015 het geval was, blijft er kritiek op private opslag. 

Phil Hogan, eurocommissaris van Landbouw, kondigde in november op twitter aan dat de landbouwraad van de EU op 1 december stemt over een private opslagregeling voor varkensvlees. Het is de tweede keer dat Brussel de varkensmarkt probeert te ondersteunen met een opslagregeling. In het eerste kwartaal van 2015 had de varkensmarkt echter nauwelijks profijt van private opslag omdat de regeling onvoldoende flexibel was en vette onderdelen niet in aanmerking kwamen voor de particuliere opslag.

20

procent

meer budget is er voor het vergoeden van de opslagkosten

Hogan gaf in november aan naar de kritiek te hebben geluisterd en andere voorwaarden te stellen aan de regeling dan in het eerste kwartaal. Onder andere Nederland, België en Frankrijk hebben nadrukkelijk aangedrongen ook vette onderdelen op te nemen in de regeling en Hogan heeft hiermee ingestemd. Onder andere reuzel en bacon kunnen per 1 januari particulier worden opgeslagen. Daarnaast wil de eurocommissaris de regeling flexibeler maken door toe te staan dat het vlees na twee maanden al uit de opslag mag worden gehaald. Een voorwaarde is wel dat het vlees dan wordt geëxporteerd, zodat de druk op de gemeenschappelijke markt niet verder toeneemt. Ook wordt het budget voor de regeling met 20 procent vergroot. Voor de opslagregeling die in maart 2015 van start ging, varieerden de vergoedingen van 210 tot 350 euro per ton.

Hoewel Hogan de regeling anders invult dan in maart, is er nog wel de nodige kritiek op particuliere opslag. De eurocommissaris heeft niet de vrees kunnen wegnemen dat de regeling prijsstijgingen afremt. Het vlees dat begin januari wordt opgeslagen, komt aan het einde van februari en het begin van maart 2016 weer op de markt, wanneer de noteringen doorgaans naar boven kijken. Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement, heeft er bij Hogan en bij Martijn van Dam, de staatssecretaris van Landbouw, op aangedrongen het geld niet te besteden aan particuliere opslag, maar aan een warme sanering van de varkenshouderij. 

Ook vinden lidstaten dat Brussel met particuliere opslag te eenvoudig de problemen van zich afschuift en dat meer energie moet worden gestoken in onderhandelingen met Rusland. Met name onderhandelingen over de export van minder edele delen, zoals vetten en slachtbijproducten moeten geïntensiveerd worden.

Vytenis Andriukaitis, eurocommissaris van gezondheid en voedselveiligheid, zei dat deze delen niet onder het embargo vallen dat Rusland instelde naar aanleiding van de Oekraïne-crisis. Andriukaitis ziet mogelijkheden om de export van vetten en slachtbijproducten naar Rusland te hervatten en geeft aan dat hij hier contact over heeft met zijn Russische collega’s. Een belangrijk struikelblok is echter de onwil van Moskou om de grens te heropenen. Rusland eist dat de EU volledig vrij is van Afrikaanse varkenspest, zoals het handelsverdrag tussen de EU en Rusland voorschrijft.

Lidstaten hebben de Europese Commissie laten weten dat dit struikelblok kan worden omzeild, maar dan moet Brussel toestaan dat lidstaten individuele onderhandelingen voeren met Rusland.  Andriukaitis en Hogan weigeren dit echter. Volgens de eurocommissarissen moet ‘de EU de eenheid bewaren en is het niet in het belang van de EU om af te wijken van de ingezette koers.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
zegers 30 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867049/Lidstaten-blijven-kritisch-over-varkensvleesopslag]Lidstaten blijven kritisch over varkensvleesopslag[/url]
Een warme sanering is het beste denk ik want die zijn dan weg en weg is weg.
kenner 30 November 2015
Zeker en vast een warme sanering voor heel Europa , de subsidie moet bij de primaire sector terecht , en inlevering van de vergunning of beslagnr
Winner 30 November 2015
De warme sanering gaat op de korte termijn niet ingevuld worden, en de financiele situatie is op vele bedrijven een accuut probleem, dit gaat dus voor vele te laat komen.
Beter om met de russen per lidstaat te onderhandelen, maar deze stellen dat een land met / of grenst aan, een land met een uitbraak van AVP geen vlees zal kunnen leveren.
Dit raakt met name de duitsers omdat er in Polen AVP geconstateerd is.
En laat na net Duitsland de grootste voorstander zijn, om als gehele EU te blijven onderhandelen richting Rusland.
Of zou het toch een kwestie van eigen marktbescherming zijn, ten koste van alle varkenshouders in europa.
Wederom een bewijs dat de "kleine landen"geen barst in te brengen hebben in Brussel, alleen vaak wel de lasten, en nauwelijks de lusten .
Gijs 2 December 2015
Mee eens elk land moet voor zijn eigen producenten kunnen en WILLEN strijden dus niet als 1 blok onderhandelen maar elk land afzonderlijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden